GCHQ använder sig av ”false-flags” för att tysta oliktänkande

publicerad 1 mars 2014

Enligt dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt visar det sig att Storbritanniens övervakningsmyndighet GCHQ medvetet sätter dit oskyldiga oliktänkande och dissidenter.

Dokumenten, som offentliggörs av NBC News tillsammans med den förre Guardianjournalisten Glenn Greenwald, visar hur GCHQ, Storbritanniens motsvarighet till FRA, riktar in sig på att utföra karaktärsmord på personer som man misstänker är på väg att begå brott, exempelvis datahackare.

Bilden ovan är en skärmdump från en av GCHQ:s PowerPoint-presentationer. Rubriken “hindra någon från att kommunicera” visar vilka metoder som den statliga myndigheten använder sig av för att tysta ner oliktänkande.

Ska förstöra för fienden
Det mesta av arbetet med att sabotera och förstöra står Joint Threat Research and Intelligence Group (JTRIG), som är en undergrupp inom GCHQ. JTRIG har bland annat genomfört kontroversiella arbeten i syfte att smutskasta Iran.

JTRIG:s sammanfattande mål är enligt dokumenten att “förgöra, undergräva och störa” fiender genom smutskastningskampanjer,  utplanterad desinformation och att stänga ner deras kommunikationskanaler.

Ett av målen som JTRIG riktat in sig på är hackerkollektivet Anonymous. Flera “hacktivister” har, enligt dokumenten, blivit utsatta för metoderna som bland annat innefattar karaktärsmord i form av smutskastningskampanjer och så kallade false-flags. False-flag är uttrycket för då någonting sker, men i själva verket bara är en iscensatt manöver för att bistå särskilda syften.

Andra metoder som används är att bombardera det utvalda målet med telefonsamtal, mejl och sms för att på så sätt försvåra kommunikationen med omvärlden. Att sprida lögner till medierna om exempelvis ett företag är en annan metod.

Spionerar på journalister
Utöver GCHQ:s och JTRIG:s tvivelaktiga metoder övervakar man också journalister på regelbunden basis, vilket GCHQ tillbakavisar. Ett annat avslöjande från NBC News är att flera brittiska säkerhetsmyndigheter, bland annat MI5, MI6 och GCHQ, var inblandade i Stuxnet-attacken mot Irans kärnvapensystem för några år sedan.

Edward Snowden gick i somras ut med att bland annat Israel var en viktig part i att skapa datormasken som fick namnet Stuxnet.

GCHQ ville inte kommentera uppgifterna om myndighetens metoder, skriver NBC News.

 

 

Läs även:
NSA och GCHQ spionerade på UNICEF
”Israel bakom cyberattack mot Frankrike”
NSA delar amerikaners data med Israel

Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna
Telia effektivt verktyg i jakten på oliktänkande

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!