Teliasonera effektivt verktyg i jakten på oliktänkande

publicerad 20 april 2012

Avlyssnar, positionerar och lagrar dina sms. Det numera multinationella företaget Teliasonera har blivit ett effektivt verktyg i händerna på regimer, underrättelsetjänster och polismyndigheter i såväl Sverige som länder som i Vitryssland.

Insideruppgifter ifrån personer som arbetat med Teliasoneras expansion österut till länder som Uzbekistan, Georgien och Vitryssland berättar till SVT:s Uppdrag granskning att Teliasoneras policy om att vara restriktiv med att lämna ut information och inte mer än vad som är absolut nödvändigt inte stämmer.

 Det där är inte sant, inte en chans. Säkerhetstjänsterna plockar ut allt. Samtal, sms, data, all trafik i nätet. De gör precis som de vill med våra system, säger insidern till SVT:s Uppdrag granskning.

Bättre att vi finns i öststaterna än att vi inte finns där menar Teliasoneras vd Lars Nyberg.

I forna östländer som Vitryssland opererar KGB mycket effektivt med hjälp av hemlig telefonavlyssning. Flera kritiker och oppositionella vittnar om direkta kopplingar till demonstrationer, möten och kontakter som röjts för dem genom telefonavlyssning. De har sedan tagits in på förhör och avlyssningen används som bevis mot dem. Underrättelserna i dessa länder använder fortfarande  metoder som bryter mot de mänskliga rättigheterna som bl.a. hot och tortyr.

Beröm
Telia har å andra sidan i Sverige fått beröm flera gånger för att värna sina kunders integritet genom att snabbt radera trafikuppgifter ifrån sina kunder. Något som blivit viktigare och mer påtagligt sedan den så kallade Ipred-lagen trädde i kraft. Teliasonera kommer dock i Sverige precis som övriga operatörer att bli tvungna att lagra alla trafikuppgifter i minst sex månader från den 1 maj pga Datalagringadirektivet.

Enligt en uppgift till Nya Dagbladet lagrar dock Teliasonera i Sverige redan idag trafikuppgifter i 6 månader trots att inte Datalagringsdirektivet är infört.

Fri avlyssning i realtid
Mest graverande  är dock kanske de direkta möjligheterna till avlysning som regimerna har. Ett israeliskt företag har hjälpt till att installera ett system som kallas “sorm” i många av öststaterna. Sorm är direkt inkopplat i operatörernas system vilket möjliggör för underrättelsetjänsten att få direkt tillgång till samtal, sms och data i realtid. Uppgifter om kunderna lagras i upp till fem år.

– Människor tvingas tala och bli avlyssnade eller tiga säger Vladimir Tjudenskov, journalist i Vitryssland till Uppdrag granskning.

Irina Chalip, journalist menar att Teliasoneras argument om att de bara äger infrastrukturen inte är någon ursäkt för att inte ta ansvar. – Om jag köper ett koncentrationsläger kan jag också säga att det som händer inomhus inte är min sak. Jag äger bara marken. Bolag som investerar i totalitära länder måste väl förstå att de blir indragna i diktaturens smutsiga affärer. De blir medbrottslingar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!