FRA utfrågas om NSA:s övervakning

publicerad 12 oktober 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, LIBE, har bjudit in generaldirektören för Försvarets Radioanstalt, FRA, till en utfrågning i Bryssel om den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s massövervakning.

LIBE har i uppgift att utreda påståendena om NSA:s spionage inom Europa. Det har stormat ordentligt kring NSA i sommar efter att visselblåsaren Edward Snowden läckt hemliga dokument till brittiska The Guardian som visar hur människor över hela världen systematiskt kartläggs av NSA.

“Vill ha full insyn”
Representanter från flera övervakningsmyndigheter bjuds nu in för att LIBE ska kunna få klarhet i vad som hänt, och Ingvar Åkesson, nyligen pensionerad generaldirektör hos FRA, är en av de inbjudna, skriver Ekot.

Anledningen till att utfrågningarna genomförs är för att EU-parlamentet vill få så stor insyn som möjligt och gå till botten med fallet.

FRA vet ännu inte vem som kommer skickas till utfrågningen i Bryssel.

Samarbetar med NSA
I september i år framkom det att FRA haft ett nära samarbete med NSA och ska systematiskt ha försett den amerikanska säkerhetsmyndigheten med uppgifter. Journalisten Duncan Campbell stod för det avslöjandet och har sedan tidigare blivit utfrågad av EU-utskottet.

Förvånande nog för det här parlamentet och den här unionen har en ny organisation anslutit till Five Eyes genom att bidra med betydelsefulla arrangemang för avlyssning. Den anses enligt dokumenten vara GCHQ:s största samarbetspartner utanför de engelsktalande länderna och det är Sverige, sa Duncan Campbell på hearingen den 5 september, enligt Ekot.

|

Läs även:
“FRA bryter mot lagen”
FRA hjälper USA att spionera
EU utreder inte USA-spionage – efter svenskt veto

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!