FBI träffade techjättarna varje vecka inför valet

Nätcensuren

publicerad 6 december 2022
- av Markus Andersson
Mark Zuckerberg har tidigare bekräftat att FBI ofta sökte kontakt.

En FBI-agent har under ett vittnesmål bekräftat att den federala polismyndigheten varje vecka kallade företrädare för techjättarna till möten för att diskutera påstådd ”desinformation” där man förmedlade krav på censur på deras sociala medieplattformar.

Sedan tidigare har Missouris och Louisianas chefsåklagare Eric Schmitt och Jeff Landry lämnat in en stämningsansökan mot Joe Bidens administration och anklagar högt uppsatta regeringsföreträdare för att arbeta tillsammans med techjättarna i syfte att kontrollera det offentliga samtalet.

Under tisdagen utfrågades FBI-agenten Elvis Chan av justitieministrarnas advokater. Chan ska ha haft en kritisk roll vad gäller att koordinera FBI:s och de sociala mediejättarnas censurarbete.

Chan, som talade under ed, medgav att han tillsammans med andra FBI-agenter och personal med fokus på cybersäkerhet hade möten med de stora techjättarna varje vecka inför valet 2020 – och att man frekvent varnade dessa för påstådda ryska desinformationsförsök.

Inledningsvis träffades FBI och techbolagen en gång i kvartalet, men ju närmare valet man kom – desto oftare började mötena hållas. Ett återkommande budskap var att de sociala mediebolagen skulle vara beredda på en potentiell rysk hackerattack eller ”läcka”.

Sedan tidigare har Facebooks grundare Mark Zuckerberg medgett att FBI tagit kontakt med honom och sagt åt honom att ha ”hög beredskap” och vara beredd på ”massiv rysk propaganda” i olika former.

– Om FBI… om de kommer till oss och säger till oss att vi måste vara på vakt om något, då vill jag ta det på allvar, sa han då.


Zuckerberg hävdar också att han inte kommer ihåg om FBI flaggade nyheten om Hunter Bidens laptop som ”rysk desinformation” – men menar att den nyheten åtminstone följer mönstret för sådant som FBI identifierat som sådant.

FBI hävdar själva att man ”ofta samarbetar med enheter i den privata sektorn för att tillhandahålla information som är specifik för identifierade utländska elakartade aktörers subversiva, odeklarerade, hemliga eller kriminella aktiviteter”. Man förnekar också att det handlar om att sätta press på företagen att censurera viss typ av information eller budskap.

Enligt de två justitieministrarnas anmälan var det dock just FBI:s påtryckningar som ledde till att Facebook och andra sociala medier valde att censurera och förbjuda diskussioner om nyheten om Hunter Bidens laptop.

Fox News skriver att Chan också berättar att FBI vanemässigt skickar ut listor på URL-adresser och konton till de sociala mediejättarna med krav att de raderas eller stängs ner – och även här motiverar man censurivrandet med att det handlar om ”desinformation” och ”utländska påverkansinformationer”.

Senare hör FBI av sig igen för att försäkra sig om att materialet faktiskt har raderats.

– Sedan vi lämnade in vår stämningsansökan har vi avslöjat mängder av upptäckter som visar på en massiv censur, konstaterar Eric Schmitt.

Han menar vidare att det är direkt ”chockerande” att amerikansk federal polis är drivande när det kommer till att begränsa medborgarnas yttrandefrihet på internet.

– Det framgår tydligt av tisdagens vittnesmål att FBI har en extremt nära roll i arbetet med att censurera yttrandefriheten.

– Amerikanerna borde bli upprörda över att federala myndigheter under valet 2022 förmedlade information som sedan dess motbevisats. Ingen amerikan borde censureras av regeringen, fyller kollegan Jeff Landry i.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.