Facebook stäms av 25 000 österrikare

En österrikisk domstol har beslutat att gå vidare med den stämning som 25 000 österrikare skrivit under mot Facebook. Anledningen är att Facebooks kränkts sina användares privatliv.

publicerad 26 januari 2015
Juriststudenten Max Schrems leder rättstvisten mot Facebook

Målet mot Facebook leds av juriststudenten Max Schrems. Den 9 april väntas Facebook befinna sig i domstolen för att möta anklagelserna om huruvida man har rätt att kränka sina användares privatliv.

Några av punkterna som Facebook stämts för är deras inblandning i USA:s massövervakning av internet genom programmet Prism, som avslöjades av Edward Snowden sommaren 2013.

Facebook har avvisat stämningen och hävdar att man inte kan bli stämda av sina egna användare, rapporterar TechCrunch.

Totalt har över 60 000 personer stämt Facebook i fallet men hittills kan endast 25 000 av dem komma att få ersättning. Det skulle innebära att Facebook blir skyldiga att betala 14 miljoner dollar, motsvarande över 115 miljoner kronor.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.