IT/Övervakning

Facebook stäms av 25 000 österrikare

En österrikisk domstol har beslutat att gå vidare med den stämning som 25 000 österrikare skrivit under mot Facebook. Anledningen är att Facebooks kränkts sina användares privatliv.

Juriststudenten Max Schrems leder rättstvisten mot Facebook

Målet mot Facebook leds av juriststudenten Max Schrems. Den 9 april väntas Facebook befinna sig i domstolen för att möta anklagelserna om huruvida man har rätt att kränka sina användares privatliv.

Några av punkterna som Facebook stämts för är deras inblandning i USA:s massövervakning av internet genom programmet Prism, som avslöjades av Edward Snowden sommaren 2013.
Facebook har avvisat stämningen och hävdar att man inte kan bli stämda av sina egna användare, rapporterar TechCrunch.

Totalt har över 60 000 personer stämt Facebook i fallet men hittills kan endast 25 000 av dem komma att få ersättning. Det skulle innebära att Facebook blir skyldiga att betala 14 miljoner dollar, motsvarande över 115 miljoner kronor.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!