Facebook backar – tillåter diskussioner om coronavirusets ursprung

Nätcensuren

publicerad 28 maj 2021
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att USA:s president Joe Biden beordrat amerikansk underrättelsetjänst att göra sitt yttersta för att undersöka coronavirusets ursprung så gör Facebook helt plötsligt en helomvändning och meddelar att man nu kommer att tillåta uppfattningen att viruset skapades av människor – en åsikt som alldeles nyligen var förbjuden att yttra på plattformen.

Breitbart noterar att Facebooks ”policyförändring” kom exakt samma dag som Joe Biden uppger att han beordrat underrättelsetjänsterna att gräva djupare i virusets ursprung och att den sociala mediejätten mycket snabbt gick ut med ett pressmeddelande om sin helt nya ståndpunkt i frågan.

I ljuset av de pågående undersökningarna angående covid-19 och efter konsultation med hälsoexperter så kommer vi inte längre radera påståendet att coronaviruset är skapat av människor”, skriver en talesperson och hävdar vidare att man kontinuerligt ”uppdaterar sitt regelverk” efter diskussioner med hälsoexperter när ”ny fakta” och ”trender” uppstår.

Noterbart är att Facebook i december meddelade att man kommer att radera allt som man själva klassar som falska påståenden om coronaviruset och coronavaccinen och att det var plattformens egna utvalda ”experter” som skulle bedöma vad som skulle vara kvar och vad som skulle raderas.

Så sent som för ett par månader sedan gick Facebook ut och deklarerade att man även kommer att radera ”falska påståenden” om att viruset kan ha skapats av människor – en ståndpunkt man nu alltså plötsligt har övergivit.

En talesperson från den kinesiska ambassaden menar att det är en ”konspirationsteori” att påstå att viruset kan ha skapats i ett laboratorium och att ”vissa politiska krafter” använder denna påstådda konspirationsteori för ”politisk manipulation”.

Att politisera spårningen av virusets ursprung – en fråga för vetenskapen, kommer inte bara att göra det svårt att hitta virusets ursprung utan också ge fria tyglar till det politiska viruset och allvarligt skada det internationella samarbetet under pandemin”, hävdar den kinesiske talespersonen.

På sociala medier är många föga imponerade av Facebooks agerande och frågar sig hur man ska kunna lita på en plattform som ena stunden bestämmer att man inte får diskutera en viss fråga och nästa stund helt ändrar sig efter att Biden eller någon annan politiker gjort något utspel.

Så snällt av dem. Snart kanske de också slutar förbjuda rapporter om allvarliga reaktioner och dödsfall kopplade till vaccinen”, kommenterar användaren jupiteralliance.

Andra påpekar det orimliga i att den sociala mediejätten överhuvudtaget ska avgöra vilka frågor som får diskuteras eller inte och påpekar att man knappast ska känna någon som helst tacksamhet gentemot Facebook för att plattformen ändrat riktlinjerna i just denna fråga.

En teori som förts fram av forskare och visselblåsare

Flera ledande forskare har pekat på att coronaviruset utgående från sina udda egenskaper troligen inte har ett organiskt upphov utan framställts i ett laboratorium. Visselblåsaren Judy Mikovits har också pekat på offentliga dokument som visar att USA:s hälsomyndigheter under Anthony Fauci sponsrat två projekt i Wuhan där man dels forskat på coronavirus hos fladdermöss och dels på hur dessa sprids från djur till människa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!