EU förbereder rättsprocess mot Apple

publicerad 12 mars 2021
- av Sofie Persson
Apple är numera känd för att använda konkurrenshämmande metoder.

Efter flera klagomål mot Apple från bland annat Spotify och Epic Games förbereder nu EU en rättsprocess mot dem för att ha använt konkurrenshämmande affärsmetoder.

Det var under förra året som EU meddelade att de påbörjat en utredning mot Apple efter att flera bolag skickat in klagomål mot techjätten. Till exempel så skickade Spotify in flera klagomål där man anklagat Apple för att använda så kallad ”apple-skatt” på deras produkter. Apple la till 30 procent i App Store på andra produkter men inte sina egna, så att det skulle bli billigare för användarna att köpa Apple-produkter än konkurrenternas produkter.

Epic Games, som bland annat skapat Fortnite, hade också en strid mot Apple förra året då techjätten tog bort Fortnite från App Store efter att Epic Games skapat en egen betallösning för användarna.

EU har nu fyra pågående utredningar mot Apple, skriver Reuters, och det var Spotify som påbörjade hela processen. De här utredningarna kan komma att sluta med att Apple behöver ändra på sina nuvarande konkurrenshämmande affärsmetoder.

Två personer, som har ”insyn i ämnet”, säger att EU jobbar med att kunna delge Apple innan sommaren.

Exakt vad som EU kommer att delge Apple får vi vänta och se, men utredningen går snabbt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.