Ekonomi

EU-kommissionen utreder Apple

I juni i år meddelade EU-kommissionen att man startat en utredning mot Apple och deras mjukvarubutik App Store. Detta efter att bland annat Spotify skickat in ett klagomål mot Apple förra året där man anklagade företaget för att använda konkurrenshämmande affärsmetoder genom extra kostnader i App Store, då Spotify Premium blir betydligt dyrare än Apple Music.

Redan 2017 gick både Spotify och Deezer samman och vädjade till EU att man måste säkerställa lika villkor på marknaden. Redan då pekade man ut Apple som man ansåg utnyttjade sin position på ett oskäligt sätt för att ge sina egna tjänster fördelar.
Det handlar bland annat om ett påslag på 30 procent för köp som görs genom Apples betalningssystem och som gäller för bland annat digitala tjänster som Spotify. David Ek, VD för Spotify, kallar detta för ”Apple-skatten” och enligt honom gäller inte det för alla. Köper du till exempel en tjänst inom Uber läggs det inte på något extra påslag.

Vi vill inte ha någon specialbehandling. Vi vill bara bli behandlad lika som många andra appar i App Store, som Uber och Deliveroo, som inte behöver betala Apple-skatt och har därför inte lika restriktioner.”, skrev Ek då.

Bland annat nämns musikströmning och distribution av ljudböcker och e-böcker som områden där prissättningen i App Store kan anses höjas. En aktör inom e-bokhandel har också lämnat in ett klagomål till EU-kommissionen i mars i år, men vilket företag det är nämns inte.

Efter klagomålet från Spotify fortsatte det med fientliga ordväxlingar mellan de två företagen. Apple svarade med att Spotify förvrängde sanningen, men samtidigt sa man också att påslaget på 30 procent stämde, men att det vid en helårsprenumeration på Spotify bara blev 15 procents påslag. Spotify svarade i sin tur med att Apple är ”monopolister” som aldrig anser att de gjort något fel.

Sedan dess har det varit tyst från båda företagen, tills nu när Europeiska Kommissionen meddelat att man inleder en utredning mot Apple.

Det är specifikt två Apple-villkor som kommer att utredas. Det ena gäller provisionen på 30 procent, för det andra det faktum att Apple tillåter användare att konsumera innehåll som till exempel musik, e-böcker och ljudböcker på sin plattform men samtidigt med sina regler hindrar utvecklare från att informera användare att dessa möjligheter finns – trots att dessa ofta är billigare.

EU-kommissionen meddelar att utredningen kommer att prövas om ovanstående villkor är förenliga med artiklarna 101 och 102 i Fördraget om Europeiska Unionens funktionssätt. Apple och EU:s medlemsstater har informerats om utredningen men ingen tidsangivelse för utredningen har angivits.

Apple kontrollerar 25 procent av den globala smartphone-marknaden samtidigt som resterande 75 procent är till stor del kontrollerad av Googles Android. För över en miljard människor i världen finns det bara ett sätt att köpa en app och det är genom App Store. Detta ger Apple ett stort inflytande i hur mjukvara utvecklas och skapas, samt hur denna konsumeras världen över.

 

 

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Apple
  • EU
  • Spotify