EU-kommissionen utreder Apple

publicerad 11 augusti 2020
- av Sofie Persson

I juni i år meddelade EU-kommissionen att man startat en utredning mot Apple och deras mjukvarubutik App Store. Detta efter att bland annat Spotify skickat in ett klagomål mot Apple förra året där man anklagade företaget för att använda konkurrenshämmande affärsmetoder genom extra kostnader i App Store, då Spotify Premium blir betydligt dyrare än Apple Music.

Redan 2017 gick både Spotify och Deezer samman och vädjade till EU att man måste säkerställa lika villkor på marknaden. Redan då pekade man ut Apple som man ansåg utnyttjade sin position på ett oskäligt sätt för att ge sina egna tjänster fördelar.

Det handlar bland annat om ett påslag på 30 procent för köp som görs genom Apples betalningssystem och som gäller för bland annat digitala tjänster som Spotify. David Ek, VD för Spotify, kallar detta för ”Apple-skatten” och enligt honom gäller inte det för alla. Köper du till exempel en tjänst inom Uber läggs det inte på något extra påslag.

Vi vill inte ha någon specialbehandling. Vi vill bara bli behandlad lika som många andra appar i App Store, som Uber och Deliveroo, som inte behöver betala Apple-skatt och har därför inte lika restriktioner.”, skrev Ek då.

Bland annat nämns musikströmning och distribution av ljudböcker och e-böcker som områden där prissättningen i App Store kan anses höjas. En aktör inom e-bokhandel har också lämnat in ett klagomål till EU-kommissionen i mars i år, men vilket företag det är nämns inte.

Efter klagomålet från Spotify fortsatte det med fientliga ordväxlingar mellan de två företagen. Apple svarade med att Spotify förvrängde sanningen, men samtidigt sa man också att påslaget på 30 procent stämde, men att det vid en helårsprenumeration på Spotify bara blev 15 procents påslag. Spotify svarade i sin tur med att Apple är ”monopolister” som aldrig anser att de gjort något fel.

Sedan dess har det varit tyst från båda företagen, tills nu när Europeiska Kommissionen meddelat att man inleder en utredning mot Apple.

Det är specifikt två Apple-villkor som kommer att utredas. Det ena gäller provisionen på 30 procent, för det andra det faktum att Apple tillåter användare att konsumera innehåll som till exempel musik, e-böcker och ljudböcker på sin plattform men samtidigt med sina regler hindrar utvecklare från att informera användare att dessa möjligheter finns – trots att dessa ofta är billigare.

EU-kommissionen meddelar att utredningen kommer att prövas om ovanstående villkor är förenliga med artiklarna 101 och 102 i Fördraget om Europeiska Unionens funktionssätt. Apple och EU:s medlemsstater har informerats om utredningen men ingen tidsangivelse för utredningen har angivits.

Apple kontrollerar 25 procent av den globala smartphone-marknaden samtidigt som resterande 75 procent är till stor del kontrollerad av Googles Android. För över en miljard människor i världen finns det bara ett sätt att köpa en app och det är genom App Store. Detta ger Apple ett stort inflytande i hur mjukvara utvecklas och skapas, samt hur denna konsumeras världen över.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.