Fortnite tar strid mot Apple och Google

publicerad 21 augusti 2020
- av Markus Andersson

Epic Games, skaparna till det mycket populära Fortnite väljer nu att ta strid mot Apple och Google och stämma dessa efter att teknikjättarna plockat bort spelet från sina plattformar.

Fortnite lanserades i mitten av 2017 och har blivit ett av de mest populära spelen i världen med över 125 miljoner spelare under det första året. Även ekonomiskt har det gått bra och spelet genererar över en miljard kronor till skaparna varje månad.

Förra veckan beslutade sig Epic Games för att lansera en egen betallösning inne i spelet, något som varken Apples App Store eller Googles Play accepterar. Apple tog snabbt bort Fortnite från sin plattform och motiverade detta med att företaget brutit mot de uppsatta riktlinjerna.

Epic Games i sin tur svarar med att nu stämma Apple och lansera en film som är en satir av en känd Apple-reklam från 1984 men som ändrats för att visa hur Apple agerar och hur 30 procent av alla köp genom App Store går direkt till Apple, en avgift som fått kritik för att vara orimligt hög och som liknats vid en orättfärdig skatt som alla tvingas betala eftersom jättarna i praktiken har en monopolliknande ställning.

Google Play Store agerade snarlikt Apple och plockade bort spelet från appbutiken – även om det där fortfarande går att installera via sideload, skriver Sweclockers. Även här kontrar Epic Games med en stämningsansökan.

– Apple, Google och andra Androidtillverkare gör stora stora vinster på försäljningen av sina produkter som på inget sätt rättfärdigar att de tar 30 procent i avgift, säger Epics vd Tim Sweeny till The Verge.

Apple har under den senaste tiden fått massiv kritik för sina villkor och sin särbehandling av vissa företag. Ett sådant exempel var att Amazon, som ägs av världens rikaste man enligt Forbes – Jeff Bezos, slapp avgiften för försäljningar och uthyrningar genom Prime Video-applikationen. Dokument visar också hur Apple slutit hemliga avtal med Amazon och halverat dessas avgifter för transaktioner genom Amazon-appen på App Store.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.