Bing censurerade “Tank Man”

publicerad 10 juni 2021
- av Sofie Persson
tank man
Den okände rebellen, "tank man", 1989.

Under årsdagen för massakern på Himmelska Fridens Torg gick det inte att söka efter ”Tank Man” på microsoftägda Bing. Sökmotorn används i Kina där man censurerar händelsen och techjätten skyller i efterhand på ett ”mänskligt fel”.

I fredags, den 4 juni, var det årsdagen för massakern på Himmelska Fridens Torg. På microsoftägda sökmotorn Bing kunde man dock inte hitta någon information om ”Tank Man” under fredagen.

Även om det i Kina censureras flitigt angående händelsen rapporterades det även nu att flera andra länder upplevt sviter av censuren. Enligt vice.com har människor rapporterat om detta från Frankrike, USA, Schweiz och flera andra länder. Det är oklart exakt hur många länder som omfattats av censuren.

Den första att rapportera om händelsen var Shane Huntley från Googles hotanalysgrupp som la upp en skärmdump på Twitter där man ser att det inte finns några sökresultat på ”Tank Man” i USA. Även säkerhetsforskaren Kevin Beaumont twittrade samma sak angående Storbritannien.


En talesperson för Microsoft har meddelat att felet berodde på ett ”mänskligt fel” och att de jobbade för att lösa det, men har inte gett några fler förklaringar.

På lördagen var problemet löst och man kunde åter igen hitta resultat för ”Tank Man”.

Microsofts Bing är en av de få utländska sökmotorer som används i Kina, enligt The Guardian. Detta eftersom techjätten har gått med på att censurera vissa saker i landet. Vid sidan av massakern på Himmelska Fridens Torg omfattas exempelvis, bland många andra, även den tibetanska buddhistledaren Dalai Lama och den buddhistiskt inspirerade rörelsen Falun Gong av censuren.

 


Bakgrund: Massakern på Himmelska Fridens Torg

Under våren 1989 avled den kinesiske, kommunistiska politikern Hu Yaobang av en hjärtattack. Hans död blev katalysatorn till en demonstration som skulle skörda ett stort antal dödsoffer och sedan tystas ner av den kinesiska regeringen.

När politikern avlidit samlades flera studenter på Himmelska Fridens Torg i Peking. Flera samlades för att hedra Hu Yaobang, men samtidigt startades demonstrationer för yttrandefrihet och demokrati.

Demonstrationerna blev större och i maj inleddes en hungerstrejk på torget. Den 19 maj bestämde politikerna att slå på stort och lade Peking under krigslagar.

Juni kom och därmed också kommunistregimens armé – Folkets befrielsearmé – som började mobilisera runt om Peking. Den 3 juni började militären röra sig närmare Himmelska Fridens Torg samtidigt som civilbefolkningen försökte hindra dem. Där utbröt en strid mellan militären och befolkningen natten mot den 4 juni. Flera hundra, kanske tusentals dog – exakt hur många vet man inte.

Detta kom att kallas – Massakern på Himmelska Fridens Torg.

Den 5 juni 1989 rör sig en rad stridsvagnar från Folkets befrielsearmé genom Peking. Plötsligt ställer sig en ung man ensam framför alla stridsvagnar och vägrar flytta på sig. Den främsta stridsvagnen stannar och försöker sedan köra runt honom, men han fortsätter ställa sig i vägen. Mannen klättrar dessutom upp på stridsvagnen och talar med föraren en stund innan han sedan klättrar ner. Kort därefter blir han bortförd av ett par personer.

Händelsen fångades på film, men mannen är fortfarande okänd och kallas för ”Tank Man” på engelska eller på svenska även ”Den Okände Rebellen”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!