Min morfar var lärare och min mamma startade sin lärarbana för 70 år sedan. De hade egna klasser med kanske 25-28 elever. Det gick alldeles utmärkt utan hjälp av någon. Men idag tvingas, enligt Sveriges Lärare, lärare att hasta mellan allt fler anpassningar med allt mindre tid för huvudgruppen. Ett växande problem är också stök i skolan. Vad har hänt på 70 år?
Jo, eleverna var friskare för 70 år sedan. Enligt en studie så har konsumtionen av ultraprocessade ingredienser från 1960 – 2010 ökat med hela 142 procent. Ultraprocessade ingredienser är substanser i matprodukter som emulgeringsmedel, konstgjorda sötningsmedel som exempelvis maltodextrin, modifierad stärkelse, smakförstärkare som glutamat samt färg, arom, förtjockningsmedel, ytbehandlingsmedel och så vidare. Det är de stora livsmedelsproducenterna som har bytt ut naturliga råvaror mot förändrade, näringsfattiga substanser för att minska kostnader och öka vinst.
Enligt bland andra den amerikanska näringsexperten John Robbins kan de stora livsmedelsbolagen anställa särskilda “craveability” experter för att ta fram nya matprodukter med ultraprocessade ingredienser i syfte att skapa ”lycka” vid konsumtion, vilket i sin tur ökar försäljningen. Men läkare Chris van Tulleken för i sin bok Ultra-processed People Why Do We All Eat Stuff That Isn´t Food … and Why Can´t We Stop? fram en lång rad forskningsstudier som han menar pekar på ett samband mellan ultraprocessade ingredienser och ohälsa.
De stora livsmedelsproducenterna har bytt ut naturliga råvaror mot näringsfattiga substanser för att minska kostnader och öka vinst
Substanser som emulgeringsmedel och maltodextrin kan öka risk för inflammation i tarmen, minska slemlager på tarmvägg vilket sedan kan öka risken för att bakterier och så vidare tar sig igenom tarmväggen och in i kroppen. Därtill kan det orsaka en försämrad tarmflora samt öka risken för övervikt. Chris van Tulleken förklarar att sötningsmedel med låg energi lurar kroppen att äta mer av annan mat för att få energi med ökad risk för övervikt.
Jämför med läkare och docent Staffan Lindebergs forskningsstudie på Kitava, Papua Nya Guinea där man äter en ursprunglig kost utan ultraprocessade ingredienser. Befolkningen är frisk utan de flesta av våra västerländska sjukdomar. Lindeberg noterade ingen cancer, ingen diabetes och ingen psykisk ohälsa och så vidare. Därtill den stora forskningssammanställningen med 9,8 miljoner deltagare publicerad i The BMJ (British Medical Journal) där större konsumtion av ultraprocessade matprodukter medförde högre risk för oro och psykisk ohälsa samt ökad risk för typ 2 diabetes och så vidare. Forskarna skriver att resultaten stödjer brådskande folkhälsoåtgärder.
Dagens matbutiker kan ha hela väggar med godis som i regel har ultraprocessade ingredienser och där står framtiden: barnen med påse och öser i. Sorgligt är också ofta de veganska färdigrätter som man kanske väljer för hälsan, men läser man innehållsförteckningen så finns det ofta flera ultraprocessade ingredienser.
Jag frågade konsumentkooperationen om man har en strategi för att minska de ultraprocessade substanserna. Det har de inte men man tar med sig förslaget. ICA svarade inte ens. Men det är lätt att bara vända på förpackningen och läsa innehållsförteckningen och om det finns något som man inte har hemma i köket så väljer jag något annat, och helst ekologiskt utan besprutningsgifter. Importerad icke-ekologisk frukt besprutas ofta hårt, särskilt bananer. Ett besprutningsmedel må vara under gränsvärdet men den långsiktiga hälsopåverkan av en cocktail av gifter vet man inte. Läkare som Michael Klaper från USA betonar att varje tugga påverkar. Så det är aldrig försent att stärka hälsan.
Det är lätt att bara läsa innehållsförteckningen och om det finns något som man inte har hemma i köket så väljer jag något annat
Chris van Tulleken jämför ultraprocessade substanser med beroendeframkallande rökning. Länder som: Belgien, Brasilien, Ecuador, Frankrike, Israel, Mexiko, Kanada, Peru och Uruguay har rådet att undvika eller minska ultraprocessat. Flera länder har infört en svart åttahörning på matprodukter med ultraprocessad substans. Brasilien och andra latinamerikanska länder samt länder i Asien har infört att högst 20 procent av inköp till skolmåltider får innehålla ultraprocessad ingrediens.
Ingemar Östlund
studerande folkhälsovetenskap
Källor och referenser:
van Tulleken, Chris (2023/2024) Ultra-Processed People Why Do We All Eat Stuff That Isn´t Food … and Why Can´t We Stop? Great Britain: Penguin books.
Lane, M Melissa et al. (2024) Ultra-processed food exposure and adverse health outcomes: umbrella review of epidemiological meta-analysis. BMJ 2024;384:e077310
Lindeberg, Staffan (2003) Maten och folksjukdomarna – ett evolutionsmedicinskt perspektiv. Lund: Studentlitteratur
Lindeberg, Staffan (2009) Food and Western Disease Health and nutrition from an evolutionary perspective. ISBN:9781405197717.
Naimi, Sabrine et al. (2021). Direct impact of commonly used dietary emulsifiers on human gut microbiota. Microbiome 9:66.
Laudisi, Frederica et al. (2019). The food additive maltodextrin promotes endoplasmic reticulum stress-driven mucus depletion and exacerbates intestinal inflammation. Cellular and molecular gastroenterology and hepatology vol. 7 no. 2
Popkin, Barry M. et. al. (2022) Toward unified and impactful policies for reducing ultraprocessed food consumption and promoting healthier eating globally. Lancet Diabetes Endocrinol. 2021 July; 9(7): 462-270. doi:101016/S2213-8587(21)00078-4.
Klaper, Michael (2024). www.doctorklaper.com
Robbins, John (2024). www.johnrobbins.info