Värdelösa munskydd skapar ilska på Akademiska

Coronavirusets spridning

publicerad 22 april 2020
- av Markus Andersson
Arkivbild.

De nya munskydd som sjukvårdare på Akademiska sjukhuset i Uppsala ska använda anses undermåliga. Personal vittnar om att de orsakar sår och känns ”som att andas genom ett kaffefilter”.

– Det är patetiskt att vi ska behöva gå runt med sånt, säger sjuksköterskan Frida Vallgren som arbetar på akutmottagningen till SVT.

Hennes bild delas av många anställda på sjukhuset som anser att kvaliteten på munskydden har sjunkit markant. Hon berättar att de blir fuktiga, skapar sårbildning och känns enligt uppgift ”som att andas genom ett kaffefilter”.

Uppsalaregionens rutiner innebär att munskydden ska användas vid allt vårdarbete som medför risk för droppsmitta och stänk av kroppsvätskor mot ansiktet. De tidigare modellerna av munskydd har varit mer påkostade, haft andningsventiler och dessutom rejäla band som kunnat fästas ordentligt runt huvudet.

Enligt SVT rekommenderas personalen nu att använda vanliga gem för att göra munskydden mer bekväma att bära, en lösning som upplevs märklig och oseriös.

– Den psykiska arbetsmiljön påverkas. Man kommer i kontakt med människor som sannolikt är smittande samtidigt som man bär ett munskydd man starkt tvivlar på hjälper, säger en specialistsjuksköterska.

Vallgren går så långt att hon säger att hon fortsättningsvis vägrar att använda de undermåliga munskydden och hon undrar om de överhuvudtaget gått igenom någon form av kontroll.

Under coronapandemin har skyddsutrustning tagit slut på många sjukhus och kommuner i landet. Detta har medfört att stora och snabba beställningar fått göras från utlandet, och enligt ansvariga i Region Uppsala är det här brister har uppstått. Exempelvis har man inte på förhand kunnat kontrollera skydden som beställts.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.