Vaccinrekommendationen för barn och unga slopas i Sverige

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 3 oktober 2022
- av Sofie Persson
Unga blir sällan allvarligt sjuka i covid.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Från och med 1 november stryks rekommendationerna om covidvaccin för barn och unga i Sverige. Anledningen är att man anser att få barn blivit allvarligt sjuka under hela coronakrisen och att det finns en mycket hög immunitet. Barn i särskilda grupper med ökad känslighet för covid-19 kommer att fortsatt rekommenderas injektioner.

Det var i oktober förra året som Folkhälsomyndigheten beslutade att rekommendera covidvaccin till barn så unga som 12 år. Detta trots att man konstaterat att barn sällan blir allvarligt sjuka i covid-19 och även att det finns risker med eventuella biverkningar. Svenska läkare och experter kommenterade också att covidvaccinen vid tidpunkten fortfarande hade ett så kallat “villkorat godkännande”, vilket innebar att man vid tillfället befann sig i en fas 3-studie i en läkemedelsprövning. I ett betydande antal länder kröp man sedan ner i åldrarna när det gällde injicering av covidvaccin på barn. Sverige gick däremot emot strömmen och beslutade i januari i år att inte rekommendera det experimentella vaccinet till yngre barn.

Nu har Folkhälsomyndigheten beslutat att stryka rekommendationerna angående covidvaccin till barn från och med den 1 november i år. Anledningen är att man anser att få barn och ungdomar blivit allvarligt sjuka av covid-19 under coronakrisen och att den aktuella kunskapen om sjukdomen visar att barn får alltmer lindriga symptom samt att immuniteten i gruppen är hög.

Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig. I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen. Därför tar vi bort rekommendationen om allmän vaccination mot covid-19 för åldrarna 12 till och med 17 år, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Från och med den 1 november kommer endast covidvaccin erbjudas till barn i särskilda grupper med ökad känslighet för covid-19. Det handlar främst om barn som är mer känsliga för luftvägsinfektioner. För grundfriska barn och unga kan covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens och representanter från barnläkarprofessionen samt Svenska Barnläkarföreningens bedömning, i nuläget betraktas som ett vanligt luftvägsvirus.

För vuxna över 18 år gäller fortsatt rekommendation om tre injektioner covidvaccin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!