Folkhälsomyndigheten: Barn under tolv rekommenderas inte covidvaccin

publicerad 27 januari 2022
- av Sofie Persson
Britta Björkholm, avdelningschef för Folkhälsomyndigheten vid en pressträff tidigare i år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Folkhälsomyndigheten har nu för första gången avhållit sig från att uppmana yngre delar av befolkningen att låta injicera sig med covidvaccin. Barn mellan fem till elva år ska undantas från myndighetens långdragna kampanj, meddelar man vid en pressträff idag.

Samtidigt utlovar man att restriktionerna kommer att liberaliseras från mitten av februari.

Barn i åldrarna fem till elva år rekommenderas nu inte att ta covidvaccin, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Detta, säger man nu, är för att risken att drabbas av svår sjukdom av covid-19 är lägre ju yngre man är, och att det därför inte finns någon nytta med att låta vaccinera barn i de åldrarna.

Vi ser inte att det finns en tydlig nytta med vaccinationen av barn i den åldersgruppen och därför rekommenderar vi inte det, sade Britta Björkholm, avdelningschef för Folkhälsomyndigheten.

Man konstaterar nu också att “alla medicinska ingrepp är en stor process”.

Alla medicinska ingrepp är ju en stor process och även om det är säkra vacciner och de har få biverkningar så finns det alltid en minimal risk. Det är viktigt att nyttan överväger och vi ser inte att den gör det, säger hon.

Vidare säger man att smittspridningen av den så kallade omikronvarianten är fortsatt hög och att en större del av befolkningen kan komma att smittas inom närmsta veckorna. Däremot menar man att man ser en lägre allvarlig sjuklighet i omikron än av tidigare varianter av viruset, och därför ser man framför sig att det ska gå att börja avveckla restriktionerna. Det siktar man in sig på att göra från 9 februari. Mer information om detta utlovas i nästa vecka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!