MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Uppsala uppmanar invånarna till “personlig lockdown”

Pandemiöverdrifterna

publicerad 13 april 2021
- av Sofie Persson

I en kampanj uppmanar nu flera myndigheter i Uppsala invånarna till “personlig lockdown”. Uppsalaborna uppmanas till att stänga ner så mycket som möjligt av deras eventuella kvarvarande sociala liv och utgå från att alla man träffar är smittade.

”Personlig lockdown för dig i Uppsala län”, skriver Region Uppsala, Länsstyrelsen Uppsala län och samtliga länets kommuner i en gemensam kampanj till sina invånare. De uppmanas till en ”personlig lockdown” och att utgå från att alla de möter är smittade, skriver de i ett pressmeddelande.

Kampanjen har kommit till på grund av vad man menar är en “extrem situation” och börjar idag tisdag.

Vi vet att många är trötta på att hålla sig hemma och hålla distansen, men nu är vi i en extrem situation. Belastningen på vården och medarbetarna är hög. Det är endast om alla invånare jobbar gemensamt som vi kan trycka tillbaka smittan. Det finns inget att välja på, vi behöver alla göra ännu lite mer. Genom att ett stort antal aktörer går ihop om samma budskap får vi en ökad tyngd och tydlighet i det vi säger. Det går inte att missförstå vad som gäller, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen.

I praktiken innebär det inte att det införts några nya lagar, det är endast en uppmaning från myndigheterna som landshövdingen Göran Enander beskriver som en “kraftsamling” där liv och hälsa står på spel.

Det här är en kraftsamling för hela länet och vi hoppas nu att invånarna inte bara ska sprida budskapet, utan också leva efter det. Liv och hälsa står på spel, men åtgärderna är också långsiktigt viktiga för länets företagande, forskning och utbildning. Om vi anstränger oss ännu mer under ett par veckor nu kommer det att ge oss mycket tillbaka längre fram, menar Enander.

Uppmaningarna från myndighetskampanjen

· Träffa inga andra än de du bor med

· Res bara med kollektivtrafiken om du måste och använd då munskydd

· Arbeta hemifrån om du kan

· Håll minst två meters avstånd

· Undvik att vistas i trånga inomhusmiljöer

· Stanna hemma vid minsta symptom

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend