Sverige följer i EU:s fotspår – stänger gränsen

Coronavirusets spridning

publicerad 18 mars 2020

Regeringen stoppar nu alla icke nödvändiga resor till Sverige. Beslutet kommer kort efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelat att EU-länderna enats om ett gemensamt inreseförbud till EU under 30 dagar.

Det var på tisdagskvällen på en extrainsatt pressträff som beslutet presenterades. Regeringens vilja att minska coronavirusets spridning anges som motivering och förklaring till beslutet. I praktiken innebär det att icke-nödvändiga resor till Sverige nu stoppas tillfälligt.

Vi har en ansträngd situation för smittspridningen och för sjukvården i Sverige och vi befarar att den kommer att bli värre. Då är det viktigt att ta ett europeiskt samfällt beslut. Så EU:s länder kommer att fatta det här beslutet, vart och ett på sitt sätt men att faktiskt göra så att det inte är möjligt att komma in till Europa från resten av världen vid det här tillfället är viktigt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Det kommer dock att finnas undantag för inreseförbudet, enligt Damberg.

Naturligtvis om man är medborgare i Sverige eller jobbar eller bor i Sverige har man rätt att komma hem eller familjeskäl i vissa sammanhang. Så det kommer att finnas undantag.

Andra personer som undantas inreseförbudet är diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige eller transporterar varor hit.

Damberg ser inte några risker med inreseförbudet.

Jag ser inte några risker med det nu. Men riskerna jag har sett är att vissa länder infört egna inre gränskontroller inom Europa som i viss mån har förhindrat den fria rörligheten av godstransporter, läkemedel, medicinskteknisk utrustning och skyddsutrustning för vårdpersonal. Med ett gemensamt agerande gällande EU:s yttre gränser så kan vi ha ett mera samfällt agerande inom Europa annars försvåras våra chanser att möta den här krisen.

Beslutet träder i kraft från och med imorgon torsdag 19 mars och gäller 30 dagar framåt till att börja med. Mikael Damberg säger att det snart kan presenteras fler åtgärder.

Det kommer säkert att komma mer, vi lyssnar på våra expertmyndigheter, säger han.

 

Källa: NB NyhetsbyrånLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.