Coronavirusets spridning

Sverige följer i EU:s fotspår – stänger gränsen

Regeringen stoppar nu alla icke nödvändiga resor till Sverige. Beslutet kommer kort efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelat att EU-länderna enats om ett gemensamt inreseförbud till EU under 30 dagar.

Det var på tisdagskvällen på en extrainsatt pressträff som beslutet presenterades. Regeringens vilja att minska coronavirusets spridning anges som motivering och förklaring till beslutet. I praktiken innebär det att icke-nödvändiga resor till Sverige nu stoppas tillfälligt.
Vi har en ansträngd situation för smittspridningen och för sjukvården i Sverige och vi befarar att den kommer att bli värre. Då är det viktigt att ta ett europeiskt samfällt beslut. Så EU:s länder kommer att fatta det här beslutet, vart och ett på sitt sätt men att faktiskt göra så att det inte är möjligt att komma in till Europa från resten av världen vid det här tillfället är viktigt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Det kommer dock att finnas undantag för inreseförbudet, enligt Damberg.

Naturligtvis om man är medborgare i Sverige eller jobbar eller bor i Sverige har man rätt att komma hem eller familjeskäl i vissa sammanhang. Så det kommer att finnas undantag.

Andra personer som undantas inreseförbudet är diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige eller transporterar varor hit.

Damberg ser inte några risker med inreseförbudet.

Jag ser inte några risker med det nu. Men riskerna jag har sett är att vissa länder infört egna inre gränskontroller inom Europa som i viss mån har förhindrat den fria rörligheten av godstransporter, läkemedel, medicinskteknisk utrustning och skyddsutrustning för vårdpersonal. Med ett gemensamt agerande gällande EU:s yttre gränser så kan vi ha ett mera samfällt agerande inom Europa annars försvåras våra chanser att möta den här krisen.

Beslutet träder i kraft från och med imorgon torsdag 19 mars och gäller 30 dagar framåt till att börja med. Mikael Damberg säger att det snart kan presenteras fler åtgärder.

Det kommer säkert att komma mer, vi lyssnar på våra expertmyndigheter, säger han.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!