Coronavirusets spridning

Svenske statsepidemiologen om Danmarks stängda gränser: ”Fullständigt meningslöst”

Den svenske statsepidemiologen tycker att Danmark gör fel att stänga gränserna.

Anders Tegnell har tidigare motsatt sig ett flertal åtgärder som vidtagits såväl inom Sverige som utomlands för att försöka stoppa smittspridningen av coronaviruset. Den hårt kritiserade statsepidemiologen riktar nu sin irritation mot Danmark och kallar landets åtgärd att stänga gränsen för “fullständigt meningslös” och inte går “att motivera ur ett vetenskapligt perspektiv”.

Det var i helgen som Danmark beslutade sig för att stoppa passagerartrafiken till och från landet en månad framöver i ett försök att minska den redan omfattande spridningen i landet.
– I detta nu vet jag mycket väl, att det samlade åtgärdspaketet är mycket strängt och kommer att upplevas som mycket strängt, men jag är fullt övertygad om att det är värt det, säger landets statsminister Mette Frederiksen (S), enligt DR.

Den kontroversielle svenske statsepidemiologen Anders Tegnell har dock ingen förståelse för danskarnas beslut och menar att när man tidigare försökt stänga ner länder för smittspridning så har det visat sig vara ”en fullständigt meningslös åtgärd”.

– Bara tanken på att man skulle kunna hålla ett helt land utanför. Det går bara inte, det vet vi om den här sjukdomen i dag, hävdar Tegnell som också säger till Aftonbladet att de stängda danska gränserna inte går att “motivera ur ett vetenskapligt perspektiv”.

Tegnell avfärdar att liknande åtgärder skulle kunna hjälpa Sverige och menar att det danska beslutet sannolikt tagits av enbart politiska skäl.

Danskarna tror dock på sin strategi och statsministern har förklarat att alla som inte har giltiga skäl att uppehålla sig i Danmark kommer att avvisas. Man betonar samtidigt att danska medborgare förstås alltid har möjlighet att komma in i Danmark.

– Vad som är goda skäl kommer att bli föremål för konkret utvärdering. Det ska vara personer som bor eller arbetar i Danmark, som ska leverera varor till Danmark, som ska transportera varor ut ur Danmark, som ska besöka allvarligt sjuka familjemedlemmar eller som har akuta skäl att besöka familj i Danmark. Ett vanligt familjebesök är inte godtagbart, förklarar justitieministern Nick Häkkerup.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!