Coronavirusets spridning

Svenska professorn: “Som tur är dör bara gamla”

Agnes Wold menar att vi ska vara tacksamma för att det mest är äldre som dör av coronaviruset.

Den flitigt massmedialt anlitade bakteriologen Agnes Wold har de senaste dagarna fått massiv kritik efter att i TV uttalat att coronaviruset “som tur är” mest dödar gamla människor och att detta är något vi ska vara tacksamma för.

Det var i Skavlan som Agnes Wold var inbjuden i rollen som svensk coronaexpert och där hon argumenterade för att det ändå är positivt att det nästan enbart är äldre som har dött.
– Det är en riktig patogen, javisst. Den dödar folk och så. Men som tur är så dödar den ju i princip bara gamla människor. Det får vi faktiskt vara ganska tacksamma för, sa Wold inför tv-tittarna.

 

Agnes Wold är själv 65 år och krävde för att medverka i programmet att det skulle vara fem tomma tågsäten runt henne för att hon själv inte skulle riskera att smittas av coronaviruset.

I en artikel i Aftonbladet förklarar Wold att hon inte är intresserad av att ”käbbla” med andra forskare och läkare från Norge om viruset och olika strategier, eftersom hon menar att det inte finns något att prata om.

Wolds relativisering av att äldre och sjuka dör har väckt mycket starka reaktioner på Twitter och Facebook där många frågar sig hur det egentligen står till med människosynen och hur rimlig hållningen är.

Lite intressant tankeexperiment. Hur hade du reagerat om Agnes Wold hade pratat om andra grupper än just gamla som dör av Coronavirus? Det hade inte känts OK vad?frågar sig en användare på Twitter.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!