Svenska kommuner köpte andningsskydd med förfalskad säkerhetsklassning

Coronavirusets spridning

publicerad 3 juli 2020
- av Isac Boman
Andningsskydden höll undermålig kvalitet.

Ett tiotal kommuner och flera regioner i landet har köpt andningsskydd som beskrivs som direkt farliga att använda och har allvarliga säkerhetsbrister. Skydden som använts inom äldrevård, hemtjänst och på sjukhus har i många fall haft en förfalskad CE-märkning.

– Det utbröt en pandemi. Det fanns inte lager, inte skyddsutrustning. Och vi var tvungna att laga efter läge och få tag i den skyddsutrustning som var möjlig, säger Sigtunas förvaltningschef Kristina Holmberg till SVT.

Andningsskydden och maskerna har förfalskade certifikat, ofta utfärdade av instanser som inte har några som helst befogenheter att godkänna eller säkerhetsklassa skyddsutrustning. Ändå har de sålts till svenska kommuner och regioner, något som har riskerat människors liv och kanske direkt orsakat dödsfall.

Andningsskydden ska enligt Holmberg ha använts av personal utan att först ha testats, något som innebär att ingen har vetat hur effektiva de har varit.

Det är ett problem när vi inte vet vad andningsskydden klarar, eftersom det inte finns något relevant dokumentation om dem”, skriver Dorte Kardel, konsult och expert på certifiering till kanalen.

Enligt SVT:s tester har omkring hälften av de 70-tal olika modeller av andningsskydd som testats haft undermålig kvalitet. Sämst har de påstådda FFP2-maskerna klarat sig och många av dessa har släppt igenom tio gånger fler partiklar än vad som utlovats.

När Höörs kommun skulle köpa in masker med certifikat från två olika företag så visade det sig att ett av företagen hade förfalskat sina certifikat och försökt lura kommunen att maskerna hade bättre skydd än vad som var fallet. Man menar att statliga myndigheter borde skött beställningarna eftersom det är svårt för små kommuner att genomföra tester för att se om skydden håller det som utlovats.

I princip samtliga masker är tillverkade i Kina. Både företagen och de kinesiska tillverkarna hävdar antingen att maskerna visst lever upp till kraven, men att det finns piratkopior eller att man inte tar något ansvar för hur skydden används och att de märkningar man satt på maskerna är frivilliga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!