Svenska intensivvårdsplatser snart slut

Coronavirusets spridning

publicerad 4 april 2020
- av Per Nordin
Flera regioner saknar redan intensivvårdsplatser.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer Sverige snarast att behöva mellan 900 och 1300 intensivvårdsplatser. Redan nu varnar dock sjukhus för att de är fullbelagda, medan andra bara har enstaka IVA-platser kvar.

Antalet svårt sjuka i coronaviruset som behöver intensivvårdas ökar nu även utanför Stockholm. Under torsdagskvällen intensivvårdades 337 patienter och i hela landet finns det 526 vårdplatser för dessa. Enligt Socialstyrelsen har man ökat kapaciteten med ungefär 300 platser i hela landet, men det är fortfarande långt ifrån de uppemot 1300 platser som bedöms behövas inom kort.

— Man har redan expanderat upp till mellan 200 till 300 extra platser. Utan att ta med Älvsjömässan i beräkningen är man uppe i drygt 250 fler Iva-platser. Men absolut, om man följer moduleringen från Folkhälsomyndigheten kommer inte det att vara tillräckligt, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen till SVT.

I hela Stockholmsområdet fanns det endast 21 platser kvar under gårdagen och i Västerbotten har man tre lediga platser kvar, vilket har lett till att operationer ställts in.

— Om personalen kommer att räcka till beror på hur mycket sjukdom det blir bland dem, säger Jonny Hillgren, verksamhetschef inom anestesti- och intensivvård i Huddiksvall.

De flesta regioner väljer att hemlighålla hur många intensivvårdsplatser man har. Varken Dalarna eller Värmland vill exempelvis avslöja den typen av information.

— Vi har riggat för att klara av det som FHM har simulerat. Sen spelar det väldigt stor roll hur många dagar man blir liggande i respirator för vilken kapacitet vi har. Men vården är ett system och förhoppningsvis kommer inte alla toppar samtidigt i Sverige och vi kanske måste använda oss av hela systemet, säger Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare på Region Värmland.

Norrtälje sjukhus ska enligt uppgifterna redan ha saknat IVA-platser, men Per Grundberg som är kommunikationsansvarig vid Vårdbolaget Tiohundra och Norrtälje sjukhus, menar i kontakt med Nya Dagbladet efter artikelns publicering att detta är felaktigt och att man i Norrtälje har tredubblat antalet intensivvårdsplatser och i dagsläget har ledig kapacitet.

— Uppgifterna kommer från ett rapporteringsverktyg som inte längre används, säger Grundberg.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.