Svenska apotek lovar att inte höja priserna under coronakrisen

Coronavirusets spridning

publicerad 6 april 2020
- av Per Nordin
Apoteken lovar att inte höja priserna på handsprit.

Apotekskedjorna lovar att inte höja priserna på handsprit och andra hygienprodukter under coronakrisen. Lloyds apotek menar att man inte har några intentioner att kapitalisera på människors oro.

Nyligen uppmärksammade Nya Dagbladet sina läsare på hur en stor statlig leverantör av hygienprodukter höjt priserna på handsprit med över 1000 procent och motiverat detta med större global efterfrågan och brist på ingredienser. Om man ska tro de apotekskedjor som SVT Nyheter ringt runt till så behöver svenska konsumenter dock inte känna någon oro för att drabbas av liknande chockhöjningar från apotekens sida.

Även om apoteken märkt en ökad efterfrågan på handsprit och liknande produkter så meddelar de största kedjorna att priserna inte kommer att höjas. Detta trots att det redan nu råder brist hos leverantörerna och leveranserna och att det kan ta lång tid för produkterna att komma fram till apoteken.

– Vi märker ju av ett stort köptryck, framförallt för två veckor sedan när alla bunkrade handsprit. Men den bunkringen har avtagit. Men vi har inga signaler på att våra leverantörer försöker skörta upp oss, vi har långa avtal som kommer att fortsätta att löpa. Vi väntar inga dramatiska prishöjningar, säger Markus Sjöqvist, kommunikationschef på Apoteket till SVT.

Sebastian Wickberg, kommersiellt ansvarig på Lloyds apotek går ännu längre och säger tvärt att man inte kommer att höja sina priser.

– Vi vill inte kapitalisera på folks oro. Vi följer också branschens rekommendationer att varje kund får köpa max fem förpackningar.

Även Kronans apotek meddelar att några ”oskäliga prishöjningar” inte kommer att ske, samma sak gäller Apotek Hjärtat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!