Polisen uppger att man ser ett positivt trendbrott vad gäller uppklarning av skjutvapenmord i Sverige.
Man har förhoppningar på att 72 procent av de dödliga skjutningar som begicks förra året snart är att betrakta som uppklarade – jämfört med 2022 då endast 29 procent klarades upp.
Enligt polisen är det ett ”förändrat arbetssätt” som ligger till grund för den förbättrade brottsuppklarningen och man bedömer att den tidigare nedåtgående kurvan nu har brutits.
– Vi ligger nära gärningspersonerna på ett helt annat sätt än vad vi har gjort tidigare och vi jobbar gemensamt, över hela landet och på alla nivåer, i det som vi kallar en obruten reaktionskedja. Vi agerar och reagerar oerhört snabbt. Det är naturligtvis väldigt bra att vi klarar upp så många fler ärenden, konstaterar rikspolischef Petra Lundh, i ett pressmeddelande.
I början på 1990-talet klarades cirka 80 procent skjutvapenmord upp i landet – men då handlade det bara om ett fåtal ärenden årligen, ofta kopplade till MC-miljön – idag är det betydligt fler dödliga skjutningar och många fler involverade gärningsmän.
”Det innebär kort sagt att i mordärenden med skjutvapen grips i dag fler och antalet misstänkta personer per ärende har därmed ökat kraftigt”, konstaterar man.
“Långt ifrån i mål”
För år 2024 (januari-oktober) ligger antalet unika misstänkta med minst en brottsmisstanke på 108. År 2023 låg siffran på 66 och året före det på 46. De vanligaste brottsrubriceringarna är fullbordat mord, grovt vapenbrott och försök, förberedelse eller stämpling till mord.
– Att titta på unika misstänkta ger en bättre bild av polisens ökade förmåga, både vad det gäller initiala åtgärder i anslutning till brotten, men också själva utredningsverksamheten, säger Johan Olsson som är chef för den Nationella operativa avdelningen, Noa.
Även om man ser en ljusning i utredningsresultaten och det i år varit färre skjutningar och färre mördade än tidigare år, bedömer man att den organiserade brottslighetens våldskapital inte har minskat – och att det är viktigt att fortsätta fokusera på att vända utvecklingen.
– Vi ser att vi griper fler, avvärjer fler våldsdåd och har bättre information och förståelse kring problemet i dag. Det är en utveckling som vi är stolta över, men vi är långt ifrån i mål, betonar Johan Olsson.