I samband med att Bonniertidningen DN uppmärksammat skattefinansierade Sveriges Radios kopplingar till Säkerhetspolisen så erkänner nu SR:s vd Cilla Benkö att myndigheten bland annat informerar Public Service-jätten om vilka nyhetshändelser som ska klassas som ”desinformation” och inte. Benkö menar dock att detta inte är något märkvärdigt eftersom även “många andra mediaföretag” har samma kontakt.
Bakgrunden till kritiken är att SR fått hård kritik för hur man hanterat den tidigare reporter som inledde en relation med en radikal islamist som hon samtidigt gjorde ett granskande reportage om, något Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski uppmärksammade nyligen bland annat hur SR haft ett mycket nära samarbete med Säpo och där kanalens medarbetare historiskt angivit kollegor till myndigheten för olika former av brott mot värdegrunden.
– Det här är ju en härva som har nystats upp. Det är många obesvarade frågor. Säpo spelar ju en roll i den här historien och då är det viktigt att förstå hur Sveriges Radio fick veta det här och där finns det frågor för SR att besvara som inte har besvarats, säger Wolodarski i P1-morgon.
Cilla Benkö medger motvilligt att man samarbetar med Säkerhetspolisen och att de även talar om för Public Service-jätten vilka nyhetshändelser som bör ”flaggas” som desinformation eller påstådda påverkanskampanjer. Benkö menar dock att det inte bara är SR som styrs på detta sätt utan att det även gäller övriga stora medier i Sverige.
– Vi har samma kontakter med Säpo som många andra medieföretag, säkert också Dagens Nyheter, har. Det vill säga att Säpo har en roll i Sverige i dag att flagga för om det pågår till exempel påverkanskampanjer eller desinformation som det kan vara bra för medieföretagen att känna till, säger hon.
Hon vägrar dock att gå in på hur SR sedan agerar om någon specifik nyhetshändelse ”flaggats” som desinformation och huruvida detta innebär att statsradion aktivt väljer att tysta ner händelsen eller om man ändå rapporterar om saken utifrån ett mer negativt perspektiv – eller om man på andra sätt utformar sin rapportering efter Säpos riktlinjer.