Enligt polisen kan en annorlunda kvinnosyn och människosyn förklara varför gärningsmännen ofta är asylsökare och icke-svenska
Foto: PROA.Currell/CC BY-NC 2.0

Polisen: Nyanländas övergrepp kan bero på annan kvinnosyn

Publicerad 21 May 2016, uppdaterad kl. 10:51

Nyanländas överrepresentation i olika former av sexuella övergrepp kan bero på att de har en annan kvinnosyn än majoritetsbefolkningen, men också på att de faktiskt har en helt annan människosyn, det menar Linda Staaf, chef för polisens underrättelseenhet på Nationella Operativa Avdelningen.

Efter att ha gått igenom polisens lägesrapport om sexuella trakasserier riktade mot ungdomar så tog Nya Dagbladet kontakt med Linda Staaf, chef för polisens underrättelseenhet på Nationella Operativa Avdelningen (NOA) vid Polismyndigheten, för att ställa lite frågor kring rapporten, varför vissa grupper är överrepresenterade och hur polisen tänker arbeta framöver.

Annons:


Vad beror det på att en stor del av gärningsmännen är nyanlända eller asylsökare?
– Vi har tittat på inkomna anmälningar. Där har vi gått på uppgifter från de som har anmält eller uppgifter från vittnen. De har beskrivit personerna som nyanlända eller asylsökare. De här uppgifterna gäller särskilt sexuella ofredanden som begås i grupp. Där beskrivs personerna vara av utländsk härkomst.

Hur tänker ni arbeta för att få bort den här gruppens överrepresentation när det kommer till sexuella övergrepp?
– Inför festivaler och arrangemang i sommar så har vi tillsammans med andra aktörer tagit fram en åtgärdsplan för att först identifiera problem som kan finnas till exempel sexuella ofredanden och sen har vi tagit fram förslag på åtgärder. Polismyndigheten kan i samband med tillståndsgivning ställa krav på arrangörerna att de ska ha ett visst antal publikvärdar på plats.

Hur kommer det sig att övergrepp i grupp är så mycket vanligare bland icke-svenska gärningsmän?
– Vi har inte tittat på orsakerna, utan bara konstaterat utifrån anmälningarna att så har det varit. I andra länder kan man ha en annan kvinnosyn som visar sig i badhusmiljöer. De kan också ha en helt annan människosyn som gör att också små pojkar kan drabbas av sexuella ofredanden, jag tror faktiskt att det är bättre att tala om en annan människosyn i det här sammanhanget.

Hur arbetar polisen med denna kunskap för att stävja den typen av övergrepp?`
– Utgångspunkten för Polismyndigheten är att behandla alla lika inför lagen oavsett bakgrund. Begår man ett brott så ska man lagföras.

Är svenska skolor osäkra platser idag?
– Nej, det vill jag inte påstå. Det handlar mer om en norm i samhället som vi måste jobba med. Internet hänger samman med skolmiljön och då är det främst tjejer som drabbas.

Varför går ni ut med information just där?
– Vi ville fånga uppfattningen hos barn och ungdomar om vad som sker. Vi ville också få reda på om det finns ett stort mörkertal som vi inte känner till. Vi hade också ett intresse att få förslag från ungdomarna på bättre lagstiftning och åtgärder.

Vad är det för typ av övergrepp som sker på svenska skolor?
– I skolan handlar det om tillmälen, passanden och kränkande ord.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Castor Aurelius

  Någonting som är självklart är ju deras kvinnosyn…. Det har ju varit känt i flera årtionden!

  • GRANNTANTEN

   Precis. Jag bodde som 40+are i en studentkorridor där det bl.a. bodde en helt galen iranier, som trodde att han kunde bete sig hur som helst. Jag läxade upp honom och fick veta att han tidigare fått på pälsen av en fransyska som bott i mitt rum. (Inga närmanden, men fullständigt hänsynslös, betedde sig som om han bodde ensam där.) Blev även hotad av honom, och när jag fick en annan bostad var det en annan kille i korridoren som körde ett billass åt mig. Sa åt honom att han inte gick tala om för iraniern vart jag flyttat.
   Liknade när jag på 80-talet “delade hus” med en turk. Nonchalant till max – även på jobbet.

 • Solidag

  Det är många som är rasande över det här.

 • Jeanjalusi

  Invandrare är överrepresenterade mest överallt. Bilolyckor, parkeringsböter, bränder i bostad, fiffel med handikapptillstånd

 • buscador

  På sätt och vis förstår jag islam som vill låsa in kvinnor vid spisen. Se hur det gått med kvinnor politiken i Sverige och nu denna polisa, som inte kan tolka vad hennes ögon ser. Hela artikeln andas skadereglering. Avleda uppmärksamhet mot något flummigt psykolog bull shit för att dra ut på processen och för att göra det svårare att korrigera situationen. Psykologisk krigföring i den högre skolan.

 • Thomas

  NÄHÄ!

 • Pingback: Det kokar i Mariestad – våldtäktssommaren 2016 – Anna Ernius()

 • Bertil Persson

  Den ursäkten godtas inte, man bör nog informera sig om det land man tänker åka till, men med tomma huvuden
  är det väl förståeligt, Invandrare verkar veta exakt vilka rättigheter de har men inte vilka skyldigheter, som t.ex. följa landets lagar, Migrationsverket har nog bara informerat om rättigheter

 • Tapani Sydanmetsa

  Jag undrar under hur tjock torva en sådan här talesperson har sovit innan hon kommer fram och börjar analysera läget? Och fortfarande detta “kan bero på” då fakta är på google-avstånd om man inte är kapabel av att dra slutsatser av brottsmönstret som kompetenta poliser redan länge sedan gjort.
  Men bra ändå att det är sagt. Med tvekan men allmänheten får i alla fall någon sorts hopp om att insatser nu riktas mot den skyldiga delgruppen av alla män.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Send this to a friend