Polisen kan upplösa valmöten med ovaccinerade deltagare

Coronarepressionen

publicerad 7 december 2021
- av Isac Boman

Om nio månader är det val till Sveriges riksdag, kommun- och regionfullmäktige och snart förväntas valrörelserna dra igång. Covid-19-lagen ger dock i praktiken polisen mandat att upplösa allmänna sammankomster inomhus om alla deltagare inte är vaccinerade – och detta innefattar även partiernas valmöten.

I ett pressmeddelande skriver polisen att vid månadsskiftet till december så infördes nya regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som arrangeras inomhus och som har fler än 100 deltagare – bland annat ska arrangören se till att deltagarna uppvisar vaccinationsbevis.

Om arrangören väljer att inte ha vaccinationsbevis som krav för att få delta, måste arrangören vidta särskilda smittskyddsåtgärder såsom att se till att deltagarna anvisas en sittplats, att man inte är fler än åtta personer i varje sällskap och att det är minst en meters mellanrum mellan varje sällskap”, tillägger man.

Man bekräftar också att även om det är civila tjänstemän från länsstyrelserna som ska se till att coronarestriktionerna upprätthålls så kan polisen ändå komma att stänga ner tillställningar med hänvisning till den nya lagstiftningen.

Ytterst har dock polisen rätt att upplösa en sammankomst eller tillställning som bryter mot reglerna om mindre ingripande åtgärder inte är tillräckliga. Polisen upplöser en sammankomst eller tillställning med stöd av den så kallade covid-19-lagen”, skriver man vidare.

I praktiken innebär detta att politiska konferenser och kongresser med över 100 deltagare antingen måste stänga ute deltagare och anhängare som valt att inte ta de experimentella vaccinen – eller införa särskilda och mycket omständliga regler med bestämda avstånd mellan deltagarna, särskilt anvisade sittplatser och tillse att sällskapen på max åtta personer inte har social kontakt med varandra, skriver Nya Tider.

Vissa politiska partier har redan omfamnat de kontroversiella vaccinpassen – bland annat Sverigedemokraterna som inför landsdagarna i Karlstad meddelade att medlemmar som inte kan visa upp ett vaccinationsbevis, ett bevis på tillfrisknande från covid-19 eller ett färskt negativt testresultat kommer att avvisas vid dörren.

– Uppfylls inte något av ovanstående kriterier innebär det att man inte kommer att släppas in i byggnaden, meddelade partiet.

I Lettland har man gått ännu längre och man införde nyligen krav på att alla som arbetar inom parlamentet ska vaccinera sig mot covid-19, de som vägrar blir av med både lön och rösträtt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!