Inrikes

Permanenta stridsförband på Gotland

Från och med onsdagsmorgonen ska det finnas fasta förband på Gotland. Orsaken är det försämrade omvärldsläget i Sveriges närområde.

Det handlar om en stridsgrupp bestående av 150 skyttesoldater som kommer att få stanna kvar på Gotland, avslöjar SVT.
Enligt överbefälhavare Micael Bydén är anledningen till att man höjer den operativa förmågan att den säkerhetspolitiska situationen i Sveriges närområde har försämrats under de senaste åren.

– Det gäller ju att se realistiskt på den omvärldssituation som råder, försvarsmakten tar nu sitt ansvar och visar här att vi med en ökad militär förmåga tar ansvar för landets suveränitet, säger Micael Bydén till SVT.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) menar att Sverige nu markerar svensk suveränitet i och med att den operativa förmågan höjs.

Försvarsmakten utesluter inte att man kan flytta ytterligare militära styrkor till Gotland.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!