P4 Västernorrland startar coronapodcast på arabiska

Coronavirusets spridning

publicerad 14 april 2020
Programledaren Abdullatif Haj Mohammad och P4-producenten Sara Johansson.

Den statliga radiokanalen P4 Västernorrland har med kort varsel startat en podcast på arabiska som ska behandla coronaläget i länet. En likadan podcast på somaliska ligger nu också i startgroparna.

Bakom initiativet ligger den syriske frilansjournalisten Abdullatif Haj Mohammad som såg ett behov att nå ut bättre med information om coronapandemin till arabisktalande i Västernorrland.

Det finns mycket felinformation om pandemin. Konspirationsteorier och falska nyheter hittar en bördig spridning under katastrofer, krig och epidemier. Genom att sprida en medvetenhet om pandemin på arabiska kan vi bidra till att mildra och bromsa virusets spridning, menar han.

Mohammad kom i kontakt med P4 Västernorrland och producenten Sara Johansson via en vän. Johansson fick snabbt med sig sin kanalchef på planerna, och bara fem dagar efter det första samtalet om idén släpptes pilotavsnittet. Två avsnitt finns nu ute av podcasten som ska komma en gång i veckan och sammanfatta coronaläget i länet.

Det första avsnittet nådde 2 000 lyssnare och enligt Mohammad har han fått positiv feedback från araber som bor i Sverige.

Sara Johansson har nu fått i uppdrag att göra en likadan podcast på somaliska och söker efter en lämplig programledare.

 

Källa: Journalisten



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.