Nyans partiledning anklagas för lögner och förfalskningar

Valet 2022

publicerad 23 september 2022
- av Redaktionen
Partiledaren Mikail Yüksel påstår sig inte känna till fusket.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det islamistiska partiet Nyans misslyckades med sina högt uppsatta mål om riksdagsinträde – men kom in i minst två kommuner.

Partiet har dock redan drabbats av interna konflikter och skandaler där partiledningen anklagas för att ha förfalskat mejl och underskrifter i syfte att plocka bort obekväma kandidater från listorna – utan deras vetskap.

Med bara ett par dagar kvar till valet togs flera av Nyans kandidater plötsligt bort från de officiella listorna – utan att kandidaterna själva var medvetna om detta, rapporterar SVT.

– Jag kände mig jättebesviken och lurad, säger Sara Camakh från Stockholm som kandiderade till riksdagen för partiet.

Enligt SVT har flera av Nyans riksdagskandidater strukits från partiets listor efter att förfalskade mejl skickats in i deras namn till de olika länsstyrelserna.

– De har till och med stavat fel på mitt namn. Vem stavar fel på sitt eget namn? säger Zubair Hussain, riksdagskandidat från Malmö.

När Public Service-kanalen granskat det konto som skickat ett av de falska mejlen noterar man att det kopplas till ett telefonnummer som tillhör Nyans – när man ringer upp detta nummer svarar partiets partisekreterare Rami Hussain.

– Det kan lika gärna vara du som har skapat den här mejlen. Vem som helst kan registrera en mejladress med ett nummer, hävdar han.

– Jag har ingen aning om det här. Om jag hade velat dra tillbaka deras kandidatur så har jag tillräckligt med underlag för att utesluta dem från partiet, påstår partiledaren Mikail Yüksel, men vill inte tala om vad för underlag detta skulle vara.

Enligt SVT är det tydligt att Nyans partiledning först skickat officiella mejl för att få kandidaterna strukna från listorna – men detta går inte eftersom kandidaterna enligt gällande regelverk själva måste be om att bli bortplockade.

Kort därefter har länsstyrelserna istället fått mejl från vad som påstås vara de två Nyans-kandidaterna, tillsammans med deras namn och personnummer, och som enligt dessa mejl vill dra tillbaka sina kandidaturer.

Båda kandidaterna hävdar dock att de aldrig skickat några sådana mejl och att det handlar om förfalskningar skapade av partiledningen för att få bort dem.

– De ljuger. Det finns ett mönster. De försökte plocka bort framstående personer. Alla vi som är bortplockade är ett hot mot dem, säger den tidigare kandidaten Sara Camakh.

– Det här måste utredas, poängterar Zubair Hussain och tillägger att han polisanmält de förfalskade mejlen.

Nyans har hittills tagit mandat i kommunfullmäktige i Landskrona och Botkyrka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!