Nyans tar mandat i kommunfullmäktige

publicerad 22 september 2022
- av Redaktionen
Partiet Nyans kampanj under förra sommaren.

Det islamistiska partiet Nyans har nu tagit mandatplats i kommunfullmäktige i både Landskrona och Botkyrka. Partiledare Mikail Yüksel skrev sig retroaktivt i Botkyrka kommun för att kunna ta mandatplatsen.

Det moderat islamistiska partiet Nyans storsatsade inför valet och var övertygade om att de skulle ta sig in i riksdagen genom att få 12 procent av rösterna i Malmö. Så blev dock inte fallet för partiet som fick strax över 2 procent av rösterna i staden, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Nu står det däremot klart att man får mandat i kommunfullmäktige i både Landskrona och Botkyrka.

Det känns väldigt spännande att komma in och lära sig lite hur det funkar i kommunfullmäktige, säger Sead Busuladzic som kommer att företräda partiet i Landskrona till Bonniertidningen DN.

Partiet har under valrörelsen kritiserats hårt för att bland annat ha skapat misstro mot svenska myndigheter. DN kunde avslöja att utländska aktörer kampanjat för partiet Nyans genom att sprida falska påståenden om Sverige inför valdagen, i syfte att påverka främst muslimers val. Bland annat hur socialtjänsten ska ”kidnappa muslimska barn”. Det var bland annat dessa aktörer som också var med och drev på under de våldsamma upploppen under påskhelgen tidigare i år.

Sead Busuladzic tycker dock att den kritiken baseras på fördomar.

Vi har snarare försökt skapa ett förtroende för myndigheter utifrån att man har hanterat det på helt fel sätt, menar Busuladzic.

Även om partiet lyfter fokus på teman som ”islamofobi” och ”rasism” kommer man i Landskrona att driva frågor gällande exempelvis bostadsbyggande och komma med förslag som berör möten mellan människor, bland annat att stöd till föreningar ska utgå från projekt i stället för medlemsantal.

I Botkyrka kommer partiledaren Mikail Yüksel att företräda Nyans. Yüksel var tidigare bosatt i Göteborg, men skrev sig i förra veckan retroaktivt i Botkyrka för att kunna sitta i kommunfullmäktige.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


134 850 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.