Moderata Studentförbundet: ”Vi kommer inte att följa de nya restriktionerna”

Pandemiöverdrifterna

publicerad 13 januari 2022
- av Sofie Persson
John Norell, förbundsordförande i Fria Moderata Studenförbundet.

Fria Moderata Studentförbundet kommer inte att följa de nya restriktionerna som började gälla under gårdagen, utan slår fast att den demokratiska rätten att samlas för politiska möten väger tyngre. Det skriver förbundsordförande John Norell i en debattartikel.

En stor del av befolkningen har haft covid-19 och Sverige har en hög vaccinationsgrad, argumenterar Norell som också tar upp det faktum att viruset enligt befintlig data är mindre dödligt än man tidigare trott samt att det inte fanns någon överdödlighet under 2021.

Idag vet vi att viruset var mindre dödligt än först befarat. Corona var endast tredje vanligaste dödsorsak år 2020. Det bekräftas också av att Sverige inte haft någon överdödlighet sedan januari förra året, vilket Kvartal rapporterat om. År 2021 var alltså ett helt normalt år sett till dödlighet i Sverige”, skriver Norell i en debattartikel i Schibsted-tidningen Svenska Dagbladet.

Regeringens motivering till de nya, hårdare restriktionerna, som inte handlar om varken dödsfall eller antalet intensivvårdade utan om ren smittspridning, håller inte, skriver han vidare.

Om smittspridning är den enda grund regeringen behöver för att införa restriktioner så innebär det att vi kommer att ha årliga nedstängningar varje vinter, oavsett hur mild sjukdomen blir av nya varianter eller hur låg andel av befolkningen som blir svårt sjuka”, konstaterar Norell.

Regeringen menade också att man införde restriktionerna även på grund av att man vill minska belastning på vården, men inte då främst för antalet covidpatienter utan för andra sjukdomar som exempelvis säsongsinfluensan. Norell menar att detta inte får bli ett normalläge.

Den vanliga och årliga säsongsinfluensan är numera alltså skäl till att stänga ner samhället enligt den här regeringen, och ännu har inget oppositionsparti satt ner foten och protesterat. Att möta en underdimensionerad sjukvård med restriktioner och nedstängningar är inte rimligt. Det får inte bli ett nytt normalläge”.

Norell anser att man bryter mot medborgarnas grundlagsstadgade demokratiska rättigheter när man begränsar deras möjlighet att samlas samt att man inte redovisat tillräckliga bevis för att kunna betrakta restriktionerna som evidensbaserade. Därför kommer Fria Moderata Studentförbundet inte att följa dem och deklarerar att man håller sina dörrar öppna även om gränsen för 20 personer passeras.

Detta är droppen som får bägaren att rinna över. Vi ser inte längre regeringens restriktioner som legitima och kommer inte att begränsa vår grundlagsskyddade, demokratiska verksamhet för att följa dem. Vi har ett ansvar gentemot våra medlemmar liksom de idéer om mänskliga fri- och rättigheter att upprätthålla den politiska åsiktsverksamhet vi bedriver. Dörrarna till våra möten kommer att förbli öppna för den som önskar komma även om det innebär att gränsen om 20 personer passeras”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.