Migrationsöverdomstolen tar bort identitetskrav i dom

publicerad 1 mars 2019

Personer som söker asyl i Sverige behöver inte längre kunna styrka eller bevisa sin identitet för att kunna beviljas asyl i landet. Enligt en dom från Migrationsöverdomstolen kan andra skäl att bevilja asyl väga tyngre än behovet att kunna identifiera personer som söker sig till Sverige.

Migrationsöverdomstolen har i en dom ändrat såväl Migrationsverkets som Migrationsdomstolens utslag i ett fall där en asylsökande inte har kunnat styrka sin identitet. Enligt Migrationsöverdomstolen kan det finnas andra skäl att bevilja asyl, som skyddsbehov och risker för den icke-identifierade asylsökanden.

Domen har redan väckt kritik hos gränspolis och personal vid Migrationsverket. Man befarar att domen kommer öppna upp för ett stort antal asylsökanden som gör sig av med identitetshandlingar för att därigenom eventuellt kunna öka möjligheterna att få asyl i Sverige. Domen innebär även att Sverige accepterar att vi inte har kontroll över vilka personer som söker sig till landet, enligt gränspoliser som NB Nyhetsbyrån har talat med.

Annons: 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.