M-kandidater: ”Inför EU-lagar mot hbtq-hat”

EU-valet 2024

publicerad 23 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Förbundsordförande Tobias Björck och Öppna Moderater under Pride.

Moderaternas hbtq-förbund, Öppna Moderater, ställer upp med fem namn på vallistan i det kommande EU-valet.

Man går till val på att göra ”hatbrott mot hbtq-personer till ett gemensamt EU-brott” och kräver att samtliga medlemsländer förbinder sig att bli ”trygga frizoner” för sexuella minoriteter.

Öppna Moderater hävdar bland annat att ”populistiska och extrema partier” är på ”frammarsch” och vill ”slå mot hbtq-personers rättigheter” – och att detta är skälet till att man måste ”säkra att det finns ett fortsatt brett stöd i Europaparlamentet för hbtq-frågor”.

EU måste sätta press på medlemsländer som drar fötterna efter sig. Ett viktigt steg för att öka tryggheten för hbtq-personer är att göra hatbrott mot hbtq-personer till ett gemensamt EU-brott”, deklarerar man i hbtq-tidningen QX.

Då måste alla länder måste ha lagstiftning mot hatbrott, motverka hatbrott och ställa de som begår hatbrott till svars. Alla EU:s medlemsländer ska bli trygga frizoner för hbtq-personer. Inget EU land ska ha ”hbtq-fria” zoner”, fortsätter hbtq-förbundet.

“Tar kampen”

Vidare vill man ”bekämpa diskriminering av hbtq-personer, på arbetsmarknaden, i sjukvården och i samhället i stort” samt ”underlätta för regnbågsfamiljer och barn till hbtq-personer”.

Vi tar kampen mot diskriminering av hbtq-personer och för skydd till minoriteter. Vi kommer att se till att hatbrott blir ett brott i alla EU:s medlemsländer”, lovar man vidare.

Utöver Öppna Moderaters förbundsordförande, Tobias Björck, kandiderar hbtq-förbundets Sophia Ahlin, Edvil Alam, Fredrik Saweståhl och Elvira Löwenadler till EU-parlamentet för Moderaterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!