Franska frimurare manar till kamp mot Nationell samling

EU-valet 2024

publicerad 17 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Ordensällskapets franske stormästare Guillaume Trichard lovar att bekämpa Le Pens parti.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Frankrikes frimurare uttrycker nu en “djup oro över det överhängande hotet om att extremhögern återtar makten” i landet och lovar att göra allt i sin makt för att stoppa vad man menar är de”reaktionära krafternas strävan att underminera upplysningens grundprinciper“.

I efterdyningarna av valet till EU-parlamentet och i synnerhet de stora framgångarna för nationalistiskt sinnade partiet Nationell samling (Rassemblement National), mobiliserar nu den franska Frimurarorden.

Man har den gångna veckan publicerat ett antal kommunikéer och pressmeddelanden, där man i skarpa ordalag dels kritiserar utgången av valet och dels uppmanar sina anhängare till kamp mot vad man kallar “extremhögerns” framgångar.

Ett pressmeddelande från kvällen på valdagen den nionde juni lyder: “Ikväll har Frankrike gått in i en mycket oroande fas av sin historia, med det överhängande hotet om extremhögerns återkomst till makten. Mer än någonsin svävar de humanistiska principerna om frihet, jämlikhet och broderskap, som frimurarna alltid har tjänat och försvarat, i fara. Grand Orient de France kommer, inom de kommande dagarna, att vidta alla initiativ som anses nödvändiga, i samråd med vänligt sinnade frimurare, för att försvara den universalistiska och broderliga republik vi älskar”.

Frimurarna mobiliserar

Frimurarna planerar alltså att inom kort vidta ytterligare åtgärder i överskridande samarbete med andra ordnar, för att “säkra och försvara den universalistiska och broderliga republiken”. Man uppmanar också samtliga medlemmar att aktivt engagera sig i “kampen mot extremhögerns frammarsch”.

Enligt ytterligare en kommuniké från den gångna söndagen uttrycker frimurarna djup oro över den ökade risken för att “extremhögern” kan återta makten i Frankrike. Med det kommande nyvalet till parlamentet bara tre veckor bort betonar frimurarna vikten av att uppmärksamma “utvecklingen”.

“Förra söndagen gick Frankrike in i en mycket oroande fas av sin historia, med det överhängande hotet om extremhögerns återkomst till makten. Om tre veckor, vid det förestående nyvalet till parlamentet, finns risken att se Frankrike ansluta sig till den dystra skaran av populistiska och nationalistiska extremhögerregeringar större än någonsin. De mest reaktionära krafterna försöker komma överens, med det enda målet att ifrågasätta alla grundläggande principer i Upplysningens filosofi, källan till framsteg”.

Frimurarnas respons efter EU-valet och dess fortsatta mobilisering mot, vad de upplever som, “ett hot mot demokratin“, inklusive de “universella värderingar” man säger sig “försvara”, kan ses i skenet av det ökända ordensällskapets historik. Något som Nya Dagbladet tidigare tagit upp i olika artiklar.

Genom offentliga uttalanden och planerade sammankomster agerar nu Frimurarorden i Frankrike för att adressera “högerextremismens” eventuella frammarsch i det franska politiska landskapet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!