Läkare varnar: Sverige saknar intensivvårdsplatser

Coronavirusets spridning

publicerad 16 mars 2020
- av Isac Boman
Blir många sjuka blir det svårt att få vårdplatserna att räcka till.

Nu går läkare ut och varnar för att coronapandemin i landet kan bli allvarligare än man tidigare trott. Detta på grund av Sveriges brist på intensivvårdsplatser, vilket kan drabba dem som blir svårt sjuka och behöver akutvård.

Sveriges Radio Ekot har pratat med flera läkare som bekräftar att situationen kan bli mycket allvarlig om coronaviruset sprider sig i Sverige likt det har gjort i exempelvis Italien. Man har helt enkelt inte tillräckligt mycket resurser för att vårda alla som riskerar att bli sjuka.

– Det kan bli en mycket svår situation inom intensivvården om vi drabbas som i andra länder. Intensivvården förbereder sig för fullt för en situation med många patienter trots att resurserna egentligen inte räcker till, säger Annette Nyberg, överläkare och ordförande i Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård.

Bristen på intensivvårdsplatser är störst på universitetssjukhusen och sedan tidigare har studier visat att Sverige ligger i botten när det kommer till vårdplatser jämfört med övriga EU-länder. Enbart Portugal har färre platser än Sverige.

– Det är ett kritiskt läge för vår enhet och för flera andra enheter i regionen. Den skriande platsbristen betyder att patienter kan få sämre vård eller till och med undermålig vård och vi inte bara ser att patientsäkerheten är hotad utan patientsäkerheten är åsidosatt, säger Magnus Fux, överläkare på medicinska intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm.

Sedan 90-talet har beredskapen blivit sämre och sämre. 1993 fanns exempelvis 2100 extra respiratorer i sjukhusens förråd och försvarsmakten kunde sätta upp ytterligare 900 intensivvårdsplatser vid behov. 2018 fanns det bara 40 kvar.

Av de regioner som Ekot talat med vill vissa inte berätta hur många vårdplatser som finns, utan hänvisar till sekretessbestämmelser. Klart är dock att Stockholms nuvarande blott 90 intensivvårdsplatser kommer att utökas till 140 inom en vecka, även om det är osäkert hur långt det kommer att räcka.

Även Region Skåne och Västra Götaland kommer att prioritera om sina resurser så att behandling av coronafall får högre prioritet. Det kan exempelvis bli aktuellt att skapa temporära intensivvårdplatser på andra avdelningar för att kunna hantera en ökning av svårt sjuka.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.