Kontroversiell överläkare vill att svenskar bär munskydd inomhus

Coronarepressionen

publicerad 8 december 2021
- av Markus Andersson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar, har tidigare kallat vaccinet en “välsignelse” och förespråkat ett globalt övervakningssystem för att spåra smittspridningen. Nu vill han också att svenskarna ska bära munskydd inomhus men medger att vaccinen, som han är en varm anhängare av, inte tycks hindra människor från att bli smittade.

Munskydd bör enligt Olsen användas i alla möjliga inomhusmiljöer och i kollektivtrafiken samt även av barn i skolorna – detta eftersom smittspridningen av delta- och omikronvarianten av viruset sägs ha ökat i Sverige och Europa.

– Definitivt i inomhusmiljöer, däribland kollektivtrafik. Jag skulle säga även i skolan så långt ner i åldrarna man kan.

Han menar vidare att testningen måste utökas, att massvaccinationerna måste fortsätta ännu snabbare än idag och att en ”fungerande smittspårning” måste införas. Olsen hävdar också att omikron nu kommer ”på bred front” i Sverige och Europa och att inte heller de svenskar som tagit alla av makthavarna rekommenderade vaccindoser kan känna sig säkra.

– Den har en betydligt högre smittsamhet, och även dubbelvaccinerade kan få omikron, säger han.

Överläkaren har tidigare gjort sig känd för att kalla de experimentella coronavaccinen en av ”våra stora välsignelser” och uppmanat till inskränkningar av medborgarnas fri- och rättigheter under förevändning att minska smittspridningen.

Han vill också se en form av globalt övervakningssystem där människor och även djur runt om i världen kontrolleras för att undvika framtida pandemier, och där provtagningarna sker ”mycket aggressivt”.

– Effekterna av att ha en pandemi är otroligt mycket dyrare än att ha ett övervakningssystem, säger han och tillägger att ett globalt övervakningssystem kan bli ”mycket kostnadseffektivt”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!