Björn Olsen: Inför globalt övervakningssystem – för att “spåra virus”

Coronarepressionen

publicerad 10 april 2021
- av Markus Andersson
Överläkaren Björn Olsen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den kontroversielle överläkaren Björn Olsen menar att nästa pandemi kommer att få coronaviruset att ”vara som en smekning i jämförelse”. Lösningen är enligt Olsen att äta mindre kött och att införa globala övervakningssystem där både djur och människor kontrolleras.

Statskanalen SVT hänvisar till FN och menar att Västafrika kommer att bli nästa ”högriskområde” för en pandemi, något som också får medhåll av läkaren och nedstängningsförespråkaren Björn Olsen.

Han pekar ut djurmarknader och avföring, kroppsvätskor och blod från vilda djur som potentiella smittohärdar. Han beskriver matmarknaderna i u-länder där vilda djur hålls i fångenskap som ”ett gigantiskt folkhälsoproblem” – inte bara för den biologiska mångfalden utan också för folkhälsan just eftersom dessa förknippas så med virus och bakterier.

Särskilt stort menar man att problemet har blivit när vilda djur som människan tidigare inte haft så stor kontakt med hålls på marknader och blandas med hus- och tamdjur som i sin tur enkelt kan föra virusen vidare till människor.

– Om jag får en gissning så skulle jag nästan gissa på att det blir inte ett coronavirus utan snarare en influensa – en helt ny influensa som vi inte har stött på tidigare. Det kan bli djupt problematiskt och då kommer coronapandemin vara som en smekning i jämförelse.

Vad Olsen bygger utspelet på förklaras inte i intervjun men han säger att influensa är ”mycket mer smittsamt” och om ingen flockimmunitet alls finns så menar Olsen att viruset snabbt sprids över olika åldersgrupper på ett ”annat sätt än vad corona gör”.

Åtgärderna som Olsen föreslår för att eventuellt ”slippa” framtida pandemier är tre. Den första handlar om att ”äta mindre kött”.

– Pandemierna är en oundviklig konsekvens av vårat sätt att leva så att om vi minskar köttkonsumtionen på alla fronter och försöker äta närproducerat om man säger så va, så kommer beröringspunkterna för nya pandemier att minska, menar han och tror att rena förbud att äta vissa djur kan ha betydande effekter.

Punkt två handlar om ”övervakningssystem” av virus globalt och att ”provta väldigt aggressivt” genom att ta avföringsprover och blodprover på både djur och människor i områden som man misstänks drabbats av ett virus.

– Saken är den att idag kan du ta ett prov på morgonen och ha resultatet på kvällen.

På reporterns fråga om det är ”realistiskt” att hela världen ska enas om ett övervakningssystem för att hitta virusutbrott så svarar Olsen ja och menar att det dessutom är ”väldigt kostnadseffektivt”.

– Effekterna av att ha en pandemi är otroligt mycket dyrare än att ha ett övervakningssystem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!