Kontroversielle överläkaren: Vaccinet en ”välsignelse”

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 15 december 2020
- av Markus Andersson
Överläkaren Björn Olsen.

I en intervju med Malou von Sivers hävdar den flitigt massmedialt anlitade överläkaren och professorn Björn Olsen att coronavaccinet kommer bli en av ”våra stora välsignelser” och att det är en positiv sak att även friska människors friheter inskränks genom den hårdnande pandemilagstiftningen.

Malou von Sivers menar att den nya pandemilagen kommer för sent och får medhåll av Olsen, som menar att skärpta restriktioner och ny lagstiftning på området är av yttersta vikt att få fram så snart som möjligt.

– Vi brukar ju drabbas av någonstans omkring tre eller fyra pandemier per århundrade och vi har ju redan haft två pandemier under det här århundradet, säger Olsen och syftar på först svininfluensan och nu coronaviruset.


Annonser:


– Det kommer att komma ny pandemier i framtiden och då är det bra med ett sådant här verktyg, alltså en pandemilag som faktiskt inskränker även friska människors rätt att göra vad som helst, förfäktar han vidare och menar att långtgående åtgärder och befogenheter behövs när man hamnar i ett ”extraordinärt läge”.

Han menar vidare att ”nästa pandemi” kan vara betydligt farligare än coronaviruset och att en långtgående lagstiftning som inskränker medborgarnas fri- och rättigheter därför måste vara på plats redan innan det sker.

Olsen är en varm anhängare av massvaccinationsprogram och även om han erkänner att vaccinet har tagits fram i rekordfart så menar han att detta inte är något problem. Istället framhåller han att det är positivt att läkemedelsindustrin och andra aktörer har samarbetat för att få fram vaccinet mycket snabbt.

Han påstår också att riskerna med vaccinen är mycket små och att de har testats på stora mängder människor, varför svenskarna inte bör känna sig oroliga. Han tror heller inte att det kommer att vara några allvarliga korttidsbiverkningar för dem som vaccinerar sig – men när det gäller långtidsbiverkningar är han inte lika säker.

– Sedan vad gäller längre sikt, det vet vi ju ingenting om men det kommer vi märka
, konstaterar han och tillägger att han bedömer svåra biverkningar som någonting osannolikt och ovanligt.

– Jag tror att det här kommer att vara en av de stora välsignelserna för oss att vi får det här vaccinet.

Björn Olsen vill även att munskydd ska bäras i så hög utsträckning som möjligt och menar att det handlar om en ”altruistisk handling” för att skydda sin omgivning.

– Om jag sätter på mig munskydd nu så är det ju för att skydda dig, säger han och skakar bort kritiken mot att munskydden skulle användas fel eller vara ineffektiva.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.