Pandemiöverdrifterna

Ingen ökad smittspridning under sportlovet

publicerad 3 mars 2021
Det blev ingen ökad smittspridning på sportlovet.

Politiker, massmedia och aktivister har i hårda ordalag uppmanat svenskarna att hålla sig hemma under sportlovet och inte resa någonstans för att inte belasta sjukvården eller bidra till ökad smitta. Nu kan smittskyddsläkare dock konstatera att sportlovet inte alls har lett till någon ökad smittspridning på turistorterna.

Såväl makthavare som andra högljudda röster gick ut och varnade svenskarna för vad som skulle kunna hända om de reste iväg under lovet och inte höll sig hemma och bara umgicks med familjen. Debattörer krävde också att skidanläggningarna skulle stängas ner eftersom de påstods vara potentiella smittohärdar.

Smittskyddsläkarna i Dalarna och Jämtland Härjedalen kan nu konstatera att trots att regionerna har landets mest populära skidorter så har man inte sett någon ökad smittspridning i samband med sportlovet.
– Vi har inte sett ökad smittspridning under de här veckorna just i Sälen eller Idre bland turisterna, säger Anders Lindblom, smittskydds­läkare i Region Dalarna till pseudokonservativa Svenska Dagbladet.

Han förklarar vidare att man till och med sett en minskning av antalet smittade i Sälen, där många turister vistas och åker skidor.

I Region Jämtland Härjedalen där skidanläggningen Åre ligger är bilden den samma och smittskyddsläkaren Anna Eriksson menar att turisterna inte ökat spridningen av viruset i regionen.

– För regionens del ser jag inte att det verkar ha bidragit till en ökad smittspridning så här långt, men det är för tidigt ännu att utvärdera de exakta konsekvenserna.

De båda smittskyddsläkarna konstaterar att svenskarnas resande är att betrakta som säkert så länge man har sunt förnuft och är försiktig.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!