Pandemiöverdrifterna

Försvarsministern åkte till Finland under nyårshelgen

USA:s f.d försvarsminister Mark Esper, Sveriges försvarminiser Peter Hultqvist, Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen.

Försvarsministern Peter Hultqvist (S) reste till Finland på en delvis privat resa under nyårshelgen, trots att regeringens och Folkhälsomyndighetens egna uppmaningar.

På en pressträff den 8 december presenterade statsminister Löfven råden inför jul, med max åtta personer i samma sällskap och en avrådan om att inte resa om det inte är absolut nödvändigt.
Undvik att resa. Om resan trots allt är nödvändig, se till att den sker på ett smittsäkert vis, sa socialminister Lena Hallengren (S) bland annat på pressträffen.

Ministern Hultqvist reste dock trots regeringens avrådan till resor, likt den tidigare MSB-chefen Dan Eliasson, utomlands under nyårshelgen på en delvis privat resa, skriver Bonniertidningen Expressen. Hultqvists resa till Finland avslutades den 11 januari med ett möte med den finske försvarsministern Antti Kaikkonen, varpå han strax därefter åkte tillbaka till Sverige.

Svenska utrikesdepartementet hävde i september avrådan från icke nödvändiga resor till Finland, men landet har ändå kvar restriktioner för inresande svenska medborgare. Alla resenärer måste ha ”godtagbara skäl” för att resa in i Finland. Dessa skäl kan vara att man är bosatt i Finland, har fritidsbostad i landet, har familjemedlem som är finsk medborgare eller är på en arbetsresa. Statsrepresentanter som ”deltar i internationella förhandlingar” släpps också in i Finland, enligt finska gränsbevakningen.

Det rekommenderas också en frivillig karantän i tio dygn för inresande från Sverige.

En del av resan utfördes privat. I anslutning till den och inför mötet med den finske försvarsministern genomförde försvarsminister Peter Hultqvist frivillig karantän. Alla svenska och finska rese- och coronarestriktioner har uppfyllts. Av säkerhetsskäl kommenterar vi inte försvarsministerns privata resor. Det finns starka skäl till att andra inte ska kunna kartlägga ett statsråds resor”, skriver hans pressekreterare Toni Eriksson.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!