I en intern mejlkonversation kritiseras Folkhälsomyndigheten statsepidemiologen Anders Tegnell hårt av kända forskare och experter. Man är kritiska till de åtgärder som satts in och undrar bland annat hur många liv de ansvariga är beredda att offra för att säkra samhällsekonomin.
Det är SVT Nyheter som kommit över mejlkonversationen där Folkhälsomyndigheten anklagas för att vara inkompetenta, sakna förmåga att ta till sig internationella rapporter och ha rent medicinska brister i allmänhet.
Fredrik Elgh är överläkare och professor i klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, han menar att det finns många experter som försökt varna och slå larm men att man ignorerats eller tystats ner.
– Jag är djupt oroad över utvecklingen. Jag skulle helst vilja att Stockholm var satt i karantän. Vi är nästan det enda landet i världen som inte tar till allt vi kan för att kväsa infektionen. Det här är blodigt allvar, säger han i en telefonintervju med SVT Nyheter.
Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap håller med Elgh och frågar sig hur många liv Folkhälsomyndigheten och ansvariga är beredda att offra för att inte stänga ner samhället och riskera negativa konsekvenser på den svenska ekonomin.
Anders Tegnell menar i sin tur att Folkhälsomyndigheten inte alls tagit någon ekonomisk hänsyn och att folkhälsan hela tiden har varit det avgörande för de kalkyler och strategier som satts upp.
Tegnell får i mejlkonversationen mycket kritik för att han gång på gång varit fel ute i sina spekulationer. Han har bland annat sagt att smittan förmodligen stannar i Kina, att karantän bara behövs för de som utvecklat symptom och att det finns mycket liten risk för smittspridning i samhället. Samtliga påståenden har senare visat sig vara felaktiga.
Övriga personer som deltagit i mejltråden som SVT Nyheter ringt upp har förklarat att man inte vill ha en offentlig konflikt med Folkhälsomyndigheten och avstår därför från att kommentera diskussionen.