Föräldrar höll barnen hemma under coronapandemin – riskerar nu anmälningar och böter

Coronavirusets spridning

publicerad 26 juni 2020
- av Isac Boman
Många barn har hemundervisats under coronakrisen.

Hundratals föräldrar har på grund av rädsla för coronaviruset hållit sina barn hemma från skolan under våren. Nu hotas de med böter på uppemot 10 000 kronor – även om föräldrarna tillhör en riskgrupp och riskerar att dö.

Den svenska linjen under pandemin har varit att skolplikten gäller och att alla barn ska gå i skola – även om deras föräldrar har nedsatt immunförsvar eller på andra sätt riskerar att bli sjuka och dö om barnen smittas i skolmiljön och tar med sig viruset hem.

De föräldrar som ändå håller sina barn hemma kommer att anmälas till sociala myndigheter eller få betala böter på upp till 10 000 kronor, något som förstås gör många mycket stressade.


Annonser:


– Det är ingen morot där inte, utan det är piskan som gäller. Många föräldrar är ju fullständigt förtvivlade över att bli rapporterade till sociala myndigheter. Det är ett jättetrauma, säger mamman Lisa Meyler till SR.

Christer Olsson är verksamhetschef på skol – och fritidsförvaltningen i Helsingborg och säger att han hoppas att samtliga skolbarn är tillbaka till hösten – annars blir det böter.

När man i många andra länder valde att stänga skolorna för minska smittspridningen så fortsatte grundskolorna i Sverige att vara öppna. Och även barn till föräldrar som tillhör en riskgrupp ska gå till skolan. Undantag görs bara i väldigt speciella fall.

– Det är klart att vi har haft en större förståelse den här våren för att man väljer att inte gå till skolan. Men vi måste komma tillbaka till vad lagstiftarna vill och lagstiftarna säger till oss att man ska gå i skolan och då är det det som gäller.

Lisa Meyler som lider av en kronisk sjukdom är en av mycket få som har fått dispens att undervisa sin 12-åriga dotter hemma under våren, tillsammans med över 300 föräldrar har hon bildat en Facebookgrupp där man delar med sig av sin upprördhet och uppgivenhet över att kommunerna inte visar förståelse för att familjemedlemmar faktiskt kan dö av viruset om barnen tvingas gå i skolan

– Varför tar man inte hänsyn till de barn som riskerar att komma hem och smitta sina föräldrar, som faktiskt riskerar att mista livet eller hamna på intensivvården. Varför tar man inte hänsyn till de barnens bästa, att få ha sina föräldrar i livet, frågar sig Meyler.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.