Expressen-profil kräver lagstiftning mot hädelse

Islamiseringen i Europa

publicerad 22 april 2022
- av Jan Sundstedt

Journalisten och vänsteraktivisten Atilla Yoldas har startat en namninsamling för att göra koranbränningar till ett hatbrott. Kampanjen får dock skarp kritik av experter som menar att en sådan lagstiftning i praktiken hade inneburit att hädelselagar införs i Sverige.

Hur kan vandalism mot moskéer och trakasserier mot muslimska församlingar räknas och utredas som hatbrott men avsiktlig förstörelse av Koranen inte göra det?”, frågar sig Yoldas och menar vidare att ”det är dags att kräva förändring”.

Expressen-krönikören och reportern pekar vidare på att det enligt BRÅ finns ”få platser där muslimer kan vara utan att riskera att utsättas för Islamofobiska hatbrott” och att fler måste ta ställning för att även eldandet av koranen ska klassas som ett sådant brott.

Att bränna en Koran ska vara ett hatbrott. Skriv under och ta ställning. Vi tar våra röster vidare till makthavarna. Vi är kraft. Låt oss demonstrera den”, avslutar han sitt upprop.

Hittills har 37 000 personer skrivit under namninsamlingen och upprörda undertecknare anklagar bland annat Sverige för att vara ett rasistiskt land som kränker muslimer när deras heliga skrifter får skändas ostraffat.

– Det handlar om grundläggande respekt och sunt förnuft, och det är vad jag hoppas få fram med den här namninsamlingen, hävdar Yoldas i en kommentar till SVT.

Experter är dock inte imponerade av tilltaget. Juristen och professorn Joakim Nergelius konstaterar att en kriminalisering av koranbränningar innebär att Sverige inför hädelselagar – en lagstiftning som togs bort för över 50 år sedan.

– Jag tycker inte att det är en särskilt bra idé att på nytt kriminalisera hädelse. Jag tror att det skulle vara negativt för yttrandefriheten i Sverige. Det brottet avskaffades för att det för femtio år sen upplevdes som ålderdomligt.

– Yttrandefriheten omfattar även det som är religiöst anstötligt, och jag tycker nog att det ska få vara så, konstaterar han vidare.

Yoldas hävdar dock att det inte är fråga om hädelselagar utan om att det ”ska finnas en gräns” för hur kritik mot islam får framföras.

Andra debattörer anser att det inte finns någon som helst anledning för Sverige att ta hänsyn till islam på det sätt som Yoldas förespråkar och att yttrandefriheten måste innebära att det är fritt fram att kritisera och avvisa även islam och dess symboler. Att förbjuda skändande av koranen skulle i praktiken betyda att islam får en okränkbar särställning i Sverige.

Även den libanesiske polisen Nadim Ghazale har i Expressen nyligen gått ut och propagerat för att den svenska lagstiftningen måste förändras och att brännandet av koranen bör klassas som ett antimuslimskt hatbrott.

Att tillstånd ges och att brännandet av Koranen inte är ett självklart hatbrott påvisar hur långt den svenska lagstiftningen har kvar för att skydda vissa utsatta folkgrupper. För mig är det lika självklart som att inte längre få heila fritt på stan eller använda kränkande ord mot andra hudfärger”, skriver han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!