”Experternas” jultips: Sätt på dig munskydd och träffa inte familjen

Coronarepressionen

publicerad 21 december 2020
- av Isac Boman
Svenskarna uppmanas fira jul i ensamhet.

Framträdande ”coronatyckare” har under flera veckors tid krävt att svenskarnas julplaner ställs in. Istället ska en så kallad ”coronasäker” jul firas – där svenskarna bär munskydd, inte träffar sin familj och alltid håller två meters avstånd från varandra – även inomhus. Dessutom uppmanas det svenska folket att fira jul med varandra via distans och använda ”digitala lösningar” istället.

De hårda begränsningarna motiveras med en påstått ökande smittspridning och etablissemangsmedia har flitigt lyft fram reportage och artiklar om sätt som svenskarna kan fira en ”trygg” jul på.

Folkhälsomyndigheten har tidigare gått ut med att de hårda coronarestriktionerna kommer att vara kvar i minst ett år, vilket också får effekter på den kanske mest folkkära högtiden av alla – julen.

I en intervju med TV4 uppmanar den massmedialt flitigt anlitade läkaren Björn Olsen, som kallat covid-vaccinet för ”en välsignelse”, menar att människor att ”hålla avstånd till varandra” även inomhus och vill dessutom ha munskydd på svenskarna – även det inomhus.

– Det blir som en barriär för viruset, och det vet man internationellt att det fungerar, hävdar han.

Smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund från region Stockholm menar enligt Bonniertidningen Expressen istället att svenskarna bör ”tänka igenom om det är värt risken” att träffa familjen i jul och uppmanar människor att istället fira jul via distans med telefonen eller surfplattan.

– Kan man använda digitala hjälpmedel så är det en fantastisk idé. Och om man på något sätt ändå kan låta sina äldre familjemedlemmar vara en del av det hela.

Hon påpekar också att om man ska träffas så ska man alltid hålla två meters avstånd och absolut inte pussa eller krama varandra.

Just ”digitala lösningar” lyfts på allt fler ställen fram som det självklara valet under årets julfirande och sajten Må Bra skriver bland annat att det är ”toppen” att prata via Facetime med sin familj istället för att umgås med dem i verkligheten. För människor som inte har denna typ av videoappar så rekommenderas istället att man ringer en stund till dem. Detta lyfts fram som ett rimligt alternativ till ett fysiskt julfirande.

Noterbart är också att regeringen rekommenderar att maximalt åtta personer får samlas tillsammans under julafton, vilket i praktiken innebär att familjemedlemmar och nära släktingar i många fall utesluts från julfirandet. Barn undantas heller inte från ”åttapersonersregeln”.

– Vi behöver hitta nya lösningar. Kanske fira utomhus i varma kläder eller samla släkten i ett digitalt kalas, kommenterar socialminister Lena Hallengren (S) till skattefinansierade SVT.

Experter har tidigare varnat för att den hårda coronarepressionen, ensamheten och de omfattande restriktionerna leder till en ökad psykisk ohälsa bland befolkningen, något som riskerar att bli ännu värre under julen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.