EU-valet 2019

En halv miljon svenskar fick S valpropaganda i sin telefon – nu anmäls tilltaget

Socialdemokraterna anmäls nu både till JO och Konsumentverket efter att man på valdagen skickade ut ett sms till över en halv miljon väljare. En tioårig flicka var bland mottagarna.

I sms:et som gick ut på valdagen fanns ett propagandameddelande om att gå och rösta på Socialdemokraterna.
Meddelandet löd:

Rösta på S idag för trygghet, jobb och jämlikhet – mot de som hotar kvinnors och arbetares rättigheter.
Valinfo på val.se
Trevlig valdag!
Socialdemokraterna

Meddelandet nådde en halv miljon svenskar som inte har med partiet att göra eller på något sätt lämnat ut sitt nummer eller gett medgivande till reklam eller politisk propaganda.

Tilltaget förvånar en av Sveriges ledande experter på dataskyddsförordningen GDPR, vars tioåriga dotter var en av dem som fick sms:et, enligt DI. Att många minderåriga fått meddelanden ifrån partiet kan bero på att föräldrar ibland står på telefonabonnemangen, men också det faktum att partiet inte haft någon koll på vilka som meddelandet gått ut till.

Ett tjugotal anmälningar har kommit in till Konsumentverket.

Opassande politisk påtryck direkt till mig som privatperson. Jag känner mig kränkt då de underminerar min intelligens och integritet”, står det i en av dem.

En annan skriver:

Jag har aldrig medgivit mitt nummer till att bli kontaktad varken via samtal eller SMS av något parti. Detta bryter mot GDPR-lagen”.

Även Vänsterpartiet skall ha gjort ett liknande utskick.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!