Coronarestriktionerna förlängs – igen

Coronarepressionen

publicerad 29 april 2021
- av Markus Andersson
Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Trots alla bekräftade pandemiöverdrifter väljer Folkhälsomyndigheten nu att förlänga de hårda coronarestriktionerna för handels- och restaurangbranscherna ytterligare. Varningarna om att regeringens coronapolitik håller på att leda till branschens död tycks heller inte påverka myndighetens beslutsfattande.

Det handlar inledningsvis om en förlängning av restriktionerna för serveringsställen och handelsplatser/butiker fram till den 16 maj, men de hårda begränsningarna kan därefter komma att förlängas ytterligare.

– Läget i hälso- och sjukvården är pressat och gör att restriktionerna måste ligga kvar. Att hålla avstånd till varandra motverkar spridningen av covid-19, och åtgärderna gör det möjligt för människor att hålla avstånd, hävdar statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Serveringsställen tvingas alltså även fortsättningsvis hålla stängt för förtäring mellan 20:30 och 05:00 och butiker, gallerior och köpcentrum tvingas ”vidta lämpliga åtgärder för att besökare kommer en och en och utan sällskap med någon annan person”.

Vidare hävdar Folkhälsomyndigheten att syftet med repressionen är att ”minska risken för trängsel” och göra det ”lätt att hålla avstånd”.

De som vill äta på en restaurang i en handelsplats eller köpcentrum måste alltså även fortsättningsvis göra detta ensamma. Ett sällskap får nämligen endast uppgå till en person – barn och ”andra personer i behov av stöd” undantagna. Ingen anläggning får heller ta emot mer än 500 besökare – oavsett hur stora ytor och lokaler de har.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur krögare och småföretagare konstaterar att den svenska coronapolitiken håller på att döda branschen och tvingar många restauranger och krogar i konkurs – samt att de utlovade ekonomiska stödpaketen ofta uteblivit, vilket ytterligare påskyndat nedstängningarna.

Kampen för samhällets bästa har för småföretagare blivit en kamp för överlevnad i jakten på utlovad ersättning och kompensation. En jakt som skapat oro, stress, uppgivenhet och psykiskt lidande bland alldeles för många företagare. Bakom varje företag finns människor av kött och blod som starkt påverkas av situationens allvar. Anställda som inte vet om de får behålla jobbet, barn som möter rädslan i föräldrarnas ögon och företagare som ser sina livsverk sakta gå mot ruinens brant”, skriver Mats Eriksson från Småföretagarna och den konkurshotade krögaren Maria Sandström-Åbom i en debattartikel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!