Coronapolitiken dödar krogbranschen – ”Det är allvar nu”

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 6 april 2021
- av Isac Boman

Mats Eriksson från Småföretagarna och den konkurshotade krögaren Maria Sandström-Åbom konstaterar att den svenska coronapolitiken tvingar restauranger och krogar i konkurs och att regeringens utlovade ekonomiska stödpaket har uteblivit – något som gör att många nu ser sina livsverk försvinna för alltid.

I en debattartikel i Bonniertidningen Expressen skriver debattörerna att regeringen när de började med nedstängningspolitiken lovade småföretag att dessa skulle kunna fortsätta känna sig trygga och få ersättning för de ekonomiska förluster som coronarepressionen innebar för branschen.

Kampen för samhällets bästa har för småföretagare blivit en kamp för överlevnad i jakten på utlovad ersättning och kompensation. En jakt som skapat oro, stress, uppgivenhet och psykiskt lidande bland alldeles för många företagare. Bakom varje företag finns människor av kött och blod som starkt påverkas av situationens allvar. Anställda som inte vet om de får behålla jobbet, barn som möter rädslan i föräldrarnas ögon och företagare som ser sina livsverk sakta gå mot ruinens brant”, skriver de.

Man menar vidare att statsministern och andra tunga politiker ”duckar i frågan” och att dessa uppenbarligen inte har klarat av att utbilda handläggarna på ett korrekt sätt – något som gjort att katastrofen är ett faktum för många krogägare.

Efter ”Uppdrag gransknings” inslag kan det konstateras att regeringen varit oförmögen att utforma stödsystemen och ge rätt direktiv kring de ersättningar som var tänkta att fungera som en räddningsplanka för krisande småföretag. Om myndigheter sätter sina egna regler som inte följer lagen, hur ska vi småföretagare ha en chans att göra rätt?” frågar de sig vidare.

De konstaterar också att många krögare fortfarande inte sett några stöd och väntar oroligt samtidigt som myndigheterna är tysta och vägrar ge klara svar. Tusentals företag har också tvingats ta stora lån i väntan på stödpaketen, något som också riskerar att leda till konkurs på sikt.

Debattörerna kräver att statsminister Stefan Löfven tar ansvar för krogbranschens situation – och att man faktiskt lever upp till de löften som man gett när det kommer till att ersätta de förluster som uppstått på grund av regeringens nedstängningspolitik.

Pengarna i stödsystemen måste kunna nå den grupp företagare som står på gränsen till konkurs. Det är allvar nu!” avslutar man.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.