Kommentar: Bönder i Sverige – Förenen Eder!

Kriget mot livsmedelsförsörjningen

Frankrike, Belgien, Tyskland, Nederländerna. Bondeupproren sprider sig som en löpeld över Europa. Här hemma sitter det långt inne, men att döma av vår historia bör det ligga även i den svenska bondens kynne att ta fram högaffeln.

publicerad 2 februari 2024
- av Jan Sundstedt
Bönder uppror
De så kallade bondeprotesterna runt om i Europa sprider sig som en löpeld.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Vi har sett bilderna och filmerna från Europa (förstås inte via MSM och B-media, som i sedvanlig ordning låtsas som om det regnar), om jordbrukare och bönder som nu fått nog och reser sig. Fått nog har de av bland annat höjda skatter, skyhöga bränslepriser, galopperande levnadskostnader samt destruktiv nationell och EU-ledd jordbrukspolitik.

Scenerna från kontinenten visar med önskvärd tydlighet att det verkligen är en fråga om uppror och inte någon lam protestlista på Facebook det handlar om.

Franska jordbrukare hotar med att lamslå Paris med hjälp av gödsel och de över 55 000 bönderna som deltog och deltar i de franska protesterna satte halmbalar i brand i centrala Bordeaux. Dess tyska bundsförvanter blockerar allehanda vägar inklusive på- och avfartsleder samt belägrar utvalda tyska städer och orter med sina Pz.Kpfw-liknande kolonner av traktorer.

I detta nu utspelas sköna “vi-har-fått-nog”-bataljer på Bryssels gator. Hemvist för globalistmaffian EU och dess icke folkvalda ledargarnityr. Fullt förståeligt. Res dig, människa, sluta lyd under samhällsfientliga politruker och kuckelmakare som vill dig illa. Visa lite stake.

Res er, svenska bönder!

När jag betraktar inlägg som delas på allsköns “sociala” medier kan jag inte annat än känna beundran för den handlingskraft som nu ger eko i Europa och som förhoppningsvis ger x antal politiker stora darren.

Jag hoppas innerligt och utifrån djupet av mitt hjärtas sympati för den lilla människan, att upproret sprider sig till Sverige. En sak som slår mig är låtskrivaren, sångaren och gitarristen Joe Strummer, och hur han kände när han skrev texten till 1977 års The Clash och klasskamp-upprop “White Riot”.

En talande komposition som har sin bakgrund i att Strummer, likt dåtidens svarta ungdomar i London, uppmanade till den vita arbetarklassens folkliga resning i protest mot fattigdom och misär i 1970-talets nedgångna England. Så ska ni göra – ärade svenska bönder och jordbrukare – agera!

Det kan tyckas en smula naivt, men likt Martin Luther King har även jag en dröm. En dröm om att se till exempel ordföranden för Lantbrukarnas riksförbund, Palle Borgström, i sällskap med ursinniga lanbrukare, uppradade utanför regeringskansliet. Beväpnade till tänderna med bland annat Marshallstackar och högtalare. Ur dessa dånar inte minst Eddie Meduzas ljuvliga alster “Bonnatwist” på högsta volym. Take this, makthavare och klimatsekterister. Den lilla människan slår – likt Rymdimperiet – tillbaka!

Nånannanismen

Tyvärr tycks den chansen mikroskopisk, då Palle Borgström i samband med en intervju med skattefinansierade SVT häromdagen tydligt klargjorde (mot bakgrund av bondeupproret i Europa) – “Inga protester i Sverige”.

I Sverige delar bönderna det pressade läget vad gäller inte minst lönsamheten samt de politiska besluten och regelverken, uttryckte Palle Borgström. Men här finns ett annat utgångsläge och sätt att hantera problemen som han sammanfattar som att “Vi har en mycket mer konstruktiv diskussion och relation med regeringen.

Wow… Kraftfullt så det förslår… Sveriges makthavare och beslutsfattare skakar i sina grundvalar. Ynkligt, fegt och blekt är ord som för mig dyker upp i hjärnbarken. Dock blir en inte förvånad. Inte det minsta. Ty i Sverige råder sedan länge två eskalerande folksjukdomar.

Dessa är Nånannanismen samt Strutsokocker. Förstnämnda är inställningen att det allt som oftast är “någon annan” som ska göra det hårda jobbet och sistnämnda är att “stoppa huvudet i sanden” och hoppas att det dumma försvinner.

Vad skall man säga? Företrädare för Sveriges bönder har alltså en “konstruktiv dialog” med regeringen, som främsta vapen. Tag betäckning, makthavare, ty nu laddar bönderna om…inte.

Den svenska historien har historiskt haft sina bondeuppror såsom Dackefejden och Engelbrekts bondeuppror, så det borde ligga även i vårt kynne att de svenska bönderna kanske vaknar ur sin dvala och går full lie och högaffel.

Jag uppmanar härmed Sveriges bönder att förena er med edra bröder och systrar i Europa. Kämpa för er överlevnad och se över strategin om en “God dialog med regeringen”… Ty dessa struntar, icke ens längre fullt så högaktningsfullt, i era umbäranden.

 

Jan Sundstedt

Joe Strummer

John Graham Mellor, mer känd under artistnamnet Joe Strummer, född 21 augusti 1952 i Ankara i Turkiet, död 22 december 2002 i Broomfield i Somerset, var en brittisk låtskrivare, musiker och sångare.

Han medverkade även i ett antal filmer samt hördes emellanåt som radioprogramledare. Allra mest känd är Joe Strummer emellertid som gitarrist och sångare i klassiska punkrockgruppen The Clash.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!