AFS: ”SD röstar som vänstern i EU”

EU-valet 2024

publicerad 6 juni 2024
- av Jan Sundstedt
AFS: Partiledare Gustav Kasselstrand och SD-toppen Charlie Weimers.

SD uppmanar invandringskritiska och nationalistiska väljare att inte “slösa bort” sin röst genom att rösta på det betydligt mindre Alternativ för Sverige i EU-valet. AFS menar i sin tur att en röst på SD är en meningslös röst – eftersom Sverigedemokraterna ändå “röstar precis som vänstern” i Bryssel.

Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet, Charlie Weimers, uppmanar väljarna att inte rösta på Alternativ för Sverige – utan istället välja just SD, eftersom det finns goda chanser att bilda en ”högermajoritet” i Europaparlamentet.

– Jag såg att någon skulle rösta på AFS och då vill jag bara nämna att det kan hänga på några enskilda mandat om det blir en högermajoritet i Europaparlamentet, betonade han.

AFS, vars ledning till stora delar utgörs av avhoppade och uteslutna Sverigedemokrater, och vars partiledare Gustav Kasselstrand tidigare ledde SD:s ungdomsförbund, svarar med att anklaga SD för att vara en del av EU-etablissemanget och rösta precis som vänsterpartierna i en rad viktiga frågor.

Det som SD:s EU-toppkandidat Charlie Weimers dock inte nämner är att Charlie Weimers ‘högermajoritet’ röstar precis som vänstern i Europaparlamentet”, skriver man På X.

“Vill fortsätta underkasta sig USA”

Man anklagar konkurrenten för att, precis som de mer vänsterorienterade och vänsterliberala partierna, bland annat vilja se en höjd EU-budget, en gemensam europeisk migrationspolitik, fortsatt politisk utfrysning av Ungern, utökad lagstiftning mot åsiktsbrottet hets mot folkgrupp, fortsatt krig i Ukraina, och att EU fortsätter underkasta sig USA och skyhöga löner till politiker.

Noterbart är att SD de senaste dagarna skruvat upp sin retorik för att locka mer nationalistiskt inriktade väljare och går till val på att ”stoppa folkutbytet” – något Nya Dagbladet rapporterat om.

Enligt opinionsundersökningar ligger partiet förhållandevis bra till med knappt 21% av väljarstödet. För AFS och övriga partier utanför riksdagen ser det dock betydligt mörkare ut, och inget av dessa ser ut att komma i närheten av något EU-mandat, där spärren ligger på 4 procent.

Noteras ska dock att undersökningarna ofta inte ger en helt rättvisande bild av småpartiernas stöd, eftersom väljare av olika skäl är mindre benägna att uppge att de vill rösta på dessa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!