20-tal personer gripna i Göteborg

Den organiserade brottsligheten

publicerad 15 maj 2024
- av Sofie Persson
Polisen säger sig vara "övertygade" om att man genom tillslagen förhindrat flera grova våldsbrott.

Ett 20-tal personer har frihetsberövats och flera anhållits efter ett stort tillslag mot den organiserade brottsligheten i Göteborg. Polisen menar att det rör sig om det största organiserade tillslaget någonsin i Västsverige.

Under tisdagen slog polisen till i en samordnad insats mot grovt kriminella nätverk i Göteborgsområdet, en insats som varit planerad en längre tid och gjorts i samarbete med internationella myndigheter. Ett 20-tal personer har gripits och ett flertal anhållits.

Vi har tagit vapen, narkotika och stora mängder kontanter, säger biträdande regionpolischef Robert Karlsson till skattefinansierade SR.

Hundratals poliser ska ha arbetat med insatsen där även specialenheter som exempelvis insatsstyrkan, it-forensiker, kriminaltekniker och nationella bombskyddet deltagit. I grunden finns en utredning av ett större narkotikaärende, men det finns också misstankar om grova våldsbrott.

Den är väldigt väl genomförd, säger Karlsson.

Västsverige har drabbats av explosioner, skjutningar och även ett dubbelmord som skedde i sydvästra Göteborg. Enligt Karlsson har man förhindrat tre stora narkotikabrott med insatsen, samt möjligen även en del våldsbrott.

Jag är helt övertygad att vi även har förhindrat ett antal grova våldsbrott som annars hade kunnat ske inom en framtid, säger han till tabloiden Aftonbladet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!