Virusexperten: Ställ in resor och stanna hemma vid symptom

Coronavirusets spridning

publicerad 1 mars 2020
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Coronavirusets spridning fortsätter i oförminskad takt och Sverige har nu flera bekräftade fall. Infektionsforskaren Michael Zazzio uppmanar allmänheten till stor försiktighet och att undvika allt resande samt att stanna hemma vid symptom och undvika att besöka öppna vårdmottagningar.

Han menar att svenska myndigheter agerar oansvarigt och att det finns en stor risk för att coronaviruset får ordentligt fäste i Sverige. Det råder inga resebegränsningar till Sverige, inte ens ifrån länder som Iran och Italien där spridningen ökar snabbt, samtidigt som intensivvårdsplatserna är mycket begränsade runt om i Sverige.

Hur många länder är det nu som nåtts av viruset?

Det finns smittade patienter i ett 60-tal länder redan.

Vad uppskattar du att det är för spridningstakt?

Antalet drabbade länder har dubblerats på en vecka. Antalet smittade i länder utanför Kina uppgick för en vecka sedan till omkring 1000 personer. Nu har vi nått över 7000. Spridningen går nu mycket fort och den långa inkubationstiden gör att smittspridare kan röra sig i samhället upp till fyra veckor innan individen själv får några symptom.

Zazzio uppmanar allmänheten att vidta stor försiktighet i samband med virusets utbredning och menar att man bör undvika utlandsresor och stora folksamlingar. Har man symptom bör man stanna hemma från jobbet och samtidigt undvika att besöka öppna vårdinrättningar för att förhindra vidare smittspridning. Istället bör man kontakta sjukvården per telefon.

Han hänvisar också till Marc Lipsitch, professor i epidemiologi vid Harvard-universitet i USA, som uppskattar att mellan 40-70% procent av världens befolkning har drabbats av viruset inom loppet av ett år.

 

Ta del av hela intervjun i radioinslaget ovan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!