Virusexperten: Ställ in resor och stanna hemma vid symptom

publicerad 1 mars 2020

  Coronavirusets spridning fortsätter i oförminskad takt och Sverige har nu flera bekräftade fall. Infektionsforskaren Michael Zazzio uppmanar allmänheten till stor försiktighet och att undvika allt resande samt att stanna hemma vid symptom och undvika att besöka öppna vårdmottagningar.

  Han menar att svenska myndigheter agerar oansvarigt och att det finns en stor risk för att coronaviruset får ordentligt fäste i Sverige. Det råder inga resebegränsningar till Sverige, inte ens ifrån länder som Iran och Italien där spridningen ökar snabbt, samtidigt som intensivvårdsplatserna är mycket begränsade runt om i Sverige.
  Hur många länder är det nu som nåtts av viruset?

  Det finns smittade patienter i ett 60-tal länder redan.

  Vad uppskattar du att det är för spridningstakt?

  Antalet drabbade länder har dubblerats på en vecka. Antalet smittade i länder utanför Kina uppgick för en vecka sedan till omkring 1000 personer. Nu har vi nått över 7000. Spridningen går nu mycket fort och den långa inkubationstiden gör att smittspridare kan röra sig i samhället upp till fyra veckor innan individen själv får några symptom.

  Zazzio uppmanar allmänheten att vidta stor försiktighet i samband med virusets utbredning och menar att man bör undvika utlandsresor och stora folksamlingar. Har man symptom bör man stanna hemma från jobbet och samtidigt undvika att besöka öppna vårdinrättningar för att förhindra vidare smittspridning. Istället bör man kontakta sjukvården per telefon.

  Han hänvisar också till Marc Lipsitch, professor i epidemiologi vid Harvard-universitet i USA, som uppskattar att mellan 40-70% procent av världens befolkning har drabbats av viruset inom loppet av ett år.

   

  Ta del av hela intervjun i radioinslaget ovan.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!